Örtqvist årets unga forskare

Åse
Karlén
DELA
Bo Carlsson och Daniel Örtqvist. Foto: Entreprenörskapsforum.

Daniel Örtqvist, professor vid Luleå tekniska universitet, får Entreprenörskapsforums Unga forskarpris 2014. Det tillkännagavs på Småföretagsdagarna 12 mars.

Efter några år med dubbla mottagare av det Unga forskarpriset gick det i år till en ensam vinnare: Daniel Örtqvist. Han disputerade 2007 på en avhandling om hur entreprenörer upplever stress och är redan professor.

Örtqvist har hållit en hög publiceringstakt i sin forskarkarriär: 23 publiceringar i vetenskapliga tidskrifter och 8 bokkapitel har han hunnit med hittills. Dessutom har han fått en rad olika priser och utmärkelser för sin forskning.

– Mot denna bakgrund framstår Daniel Örtqvist som en mycket värdig mottagare av 2014 års pris till unga entreprenörskapsforskare, säger professor Bo Carlsson, Case Western Reserve University, Ohio, och ordförande i den kommitté som utser pristagarna.

Priset är på 50 000 kronor och har delats ut till unga svenska forskare inom entreprenörskapsfältet sedan 2003. Läs mer hos Entreprenörskapsforum.

För ett par år sedan gästades ESBRIs Estrad av Daniel Örtqvist som, tillsammans med Joakim Wincent, föreläste om småföretagens samverkansnätverk. Under föreläsningen sa Örtqvist bland annat:

– Samhällstrenden har förändrats på senare år. Förr låste företag in sin FoU, men under de senaste tiotal åren har man börjat prata om öppen innovation. Det vill säga forskning som sker över företagsgränserna. Vi har inte längre råd att ha utvecklingen internt i stora bolag. Det förändrar företagens sätt att organisera sig.

Hela denna föreläsning finns att se som webb-tv, och den har också sammanfattats i ett referat.———–

1968

DELA