Zahra skakar fram storvinsten

Jonas
Gustafsson
DELA
Foto: Entreprenörskapsforum.

Shaker Zahra, professor vid Carlson School of Management vid University of Minnesota, får årets Global Award for Entrepreneurship Research. Zahras forskning spänner över ett vitt fält men handlar i första hand om tre områden: företagens entreprenörskap, internationellt företagande och socialt entreprenörskap.

– Shaker Zahra är mest känd för sin forskning om entreprenörskapets betydelse för företags skapande, absorption och omvandling av kunskap. Men hans forskning har en betydligt bredare påverkan, säger professor Bo Carlsson, Case Western Reserve University och ordförande i priskommittén.

Zahras forskargärning omfattar såväl teoretiska, som empiriska och institutionella studier. Han har varit verksam i redaktionsråd på över 25 vetenskapliga tidskrifter och har bland annat undervisat vid University of Minnesota, Babson College, Georgia State University och Georgia Institute of Technology. Dessutom har han varit verksam som konsult i ett flertal amerikanska och internationella företag samt organisationer.

Tillsammans med Gerard George och Johan Wiklund har Zhara visat att externa ägare ofta är initiativtagare till småföretags utlandssatsningar. De undersökte internationaliseringsintresset i 889 svenska småföretag och fann att ägarstrukturen var en avgörande faktor. När vd och höga chefer också äger företaget är internationaliseringsintresset relativt svagt. I företag där riskkapitalister och andra externa ägare finns närvarande är intresset desto större. De är mer villiga att ta risker och söker sig gärna mot utländska marknader. De externa ägarna kan därför sägas spela en viktig roll för svenska företags utlandsetableringar.

Esbri intervjuade Shaker Zahra inför temartikeln ”Gränslöst företagande” som publicerades i Entré nummer 2, 2003. Den handlade just om företags internationalisering och Zahra poängterade bland annat att det inte alltid är ett rationellt agerande som leder till att ett företag etablerar sig utomlands. Det handlar snarare ofta om att en möjlighet ”dyker upp”, och att företaget helt enkelt tar vara på den möjligheten. Det kan också vara något så vardagligt som ett samtal mellan vänner i olika länder som leder till en internationalisering, menade Shaker Zahra.

– En driftig vd kan pusha för en etablering utomlands för att han eller hon hellre vill vara vd för ett internationellt företag. Det ligger en hel del prestige i att vara internationell, sa han under intervjun.

Global Award for Entrepreneurship Research delas ut vid en prisceremoni i Stockholm 15 maj. Bakom priset står Entreprenörskapsforum och IFN, tillsammans med VINNOVA och entreprenören Melker Schörling som är nya finansiärer för 2013-2015. Prissumman är 100 000 euro. Läs mer på priswebben.———–

1951

DELA