Medelstora företag bör satsa på FOU

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 1999:

Medelstora företag måste satsa på forskning och långsiktiga investeringar för att överleva.

Det hävdar de båda forskarna Jonathan M Feldman och Magnus Klofsten, Linköpings universitet. I studien Interaction, Growth, and Decline: The Rise and Fall of a Medium-Sized Firm analyserar de utvecklingen i ett av Sveriges mest framgångsrika avknoppningsföretag.

Efter en makalös tillväxt från fyra anställda 1984 till ca 200 1995 kollapsade företaget. Orsakerna var flera, men de tyngst vägande var att företaget inte återinvesterade i forskning och utveckling vilket i sin tur berodde på att finansiärerna investerade alltför kortsiktigt.

En annan slutsats i studien är att det är viktigt att avknoppningsföretagen inte skär av kontakterna med sina grundare och sitt fnuttmoderuniversitetfnutt och ignorerar de forskningsresurser som finns på nära håll. Följden blir att marknadsförarna och det kortsiktiga vinstintresset dominerar i diskussionerna om framtida tillväxt.

– Universiteten måste spela en mer vägvisande roll i avknoppningsföretagen som annars riskerar att grundbulten i tillväxtprocessen – investeringarna i FOU – glöms bort, säger Jonathan Feldman.

———–

1044

DELA