Nya professorer till Circle i Lund

Jonas
Gustafsson
DELA
Martin Andersson och Åsa Lindholm Dahlstrand

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2011:

Circle har nyligen anställt två professorer. Martin Andersson och Åsa Lindholm Dahlstrand heter nytillskotten, som bland annat förstärker centrumets forskning kring akademiskt entreprenörskap och nyttiggörande.

Martin Andersson var tidigare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och KTH. Han har också varit knuten till forskningscentrumet Cesis.

– Circle expanderar snabbt och är ett förstklassigt forskningscentrum inom innovationsforskning. Miljön är inspirerande och utmanande. Jag är mycket glad över att vara här och hoppas kunna bidra till centrumets forskning och fortsatta expansion, säger Martin Andersson.

Han är, tillsammans med Olof Ejermo, involverad i den grupp på Circle som bygger upp en omfattande patentdatabas där man från 1985 och framåt kan studera och länka samtliga privatpersoners utbildning och geografiska förflyttningar till deras patentaktiviteter. I en annan databas samlar de alla nya och etablerade företags FoU-uppgifter, patentaktiviteter, innovationsaktiviteter, investeringar, export med mera.

– Databaserna möjliggör empiriska analyser av flera centrala frågor inom innovationsforskningen.

Martin Andersson leder också ett stort forskningsprojekt om regionalekonomi och landsbygdsutveckling som finansieras av Formas. Projektet drivs i samarbete med forskare på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, och syftar till att bygga upp en internationellt erkänd forskargrupp inom området med betoning på entreprenörskap, innovation och regional utveckling.

Circles andra professorsförvärv, Åsa Lindholm Dahlstrand, har tidigare varit vid Chalmers och nu senast vid Högskolan i Halmstad. Hon var också föreståndare för forskningscentrumet Ride.

– Det känns väldigt roligt att börja på Circle. Det är en spännande miljö som jag gärna blir en del av. Jag hoppas det ska ge möjligheter till spännande forskningssamarbeten, säger Åsa Lindholm Dahlstrand.

Hon driver bland annat ett projekt tillsammans med Jonas Gabrielsson och Diamanto Politis där de undersöker i vilken utsträckning svenska patent leder till nya företag och innovationer. De har gått igenom över 20 000 patent sökta mellan 1996-2005 och samlat in data från över 900 privatpersoner för att spåra vad som händer med deras patent.

Mer om Circle

Circle står för Centre for Innovation, Research and Competence in the Learning Economy

Circle ingår, tillsammans med Cesis och Ciir, i Vinnovaprogrammet ”Effekter av innovationspolitik för hållbar tillväxt”.

Utöver detta finansieras Circle av Lunds universitet, Vetenskapsrådets Linnéstöd samt EU.

Läs mer på www.circle.lu.se———–

2298

DELA