Nobelentreprenör vill utrota fattigdomen

Jonas
Gustafsson
DELA

Muhammad Yunus, som fick Nobels fredspris 2006, var nyligen på Sverigebesök för att lansera sin nya bok. I den finns hans recept på hur vi ska utrota fattigdomen.

Han kallas för ”De fattigas bankir” och är pappa till de så kallade mikrokrediterna som nu sprider sig runt världen. Muhammad Yunus har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att utrota fattigdomen. I sin nya bok ”En värld utan fattigdom” menar han att det är möjligt att faktiskt helt bli av med fattigdomen i världen. Det handlar bland annat om att sätta upp mål, även om de kanske ligger långt fram i tiden.

Yunus bästa recept för att bekämpa fattigdom är genom socialt företagande. Han menar att det är mer kraftfullt och långsiktigt än välgörenhet. Men för att det ska fungera behövs en ny förståelse för begreppet företag. Sociala företag har nämligen inte vinst i pengar som yttersta mål. Pengarna är bara ett medel för att nå de egentliga, sociala målen.

– Genom att starta sociala företag förändrar vi världen, vi väntar inte på att någon annan ska göra det. I framtiden kommer vi att få skapa fattigdomsmuseum för att kunna visa våra barnbarn vad fattigdom var för något. Fattigdomen kommer att vara som dinosaurierna – utrotad, säger Muhammad Yunus hoppfullt.

I Entré nr 2-2008, som kommer ut veckan innan midsommar, publiceras en längre intervju med Muhammad Yunus.
———–

965

DELA