Typiskt – entreprenören är en manlig konsult…

Jonas
Gustafsson
DELA

Den mest typiske entreprenören är vit, man, konsult och över 40 år gammal. Han är gymnasieutbildad och driver ett aktiebolag som omsätter mindre än 500 000 kronor.

Det satsas en hel del på att få fler kvinnor och invandrare att välja egenföretagande som karriär. Men än så länge är det alltså fortfarande mannen med typisk svensk bakgrund som dominerar.

Det framgår av SCB-rapporten ”Vad utmärker en framgångsrik entreprenör”. I rapporten, som ingår i ett större EU-projekt, redovisas även statistik över de faktorer som utmärker ett framgångsrikt företag.

Andra egenskaper som utmärker den typiske företagaren är att han inte har några anställda. Innan han startade eget hade han hunnit med att både vara anställd och driva ett annat eget företag inom samma bransch. Företaget riktar sig främst mot den lokala marknaden, och företagsstarten finansierades med egna medel.

Som typiska hinder och problem med företagande nämner den typiske svenske företagaren lagar, förordningar och administrativa bördor.

Läs hela SCB:s rapport: http://www.scb.se/templates/PlanerPublicerat/ViewInfo.aspx?publobjid=8940
———–

1360

DELA