Företagsportföljer ger fördelar

Simon
Olsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2007:

Entreprenörer som startar nya verksamheter samtidigt som de redan har företag igång är vanligare än man kan tro. I många fall kan erfarenheter och resurser från det första företaget komma väl till pass även i de nya satsningarna. Men portföljentreprenörskapet kan också vara en nackdel.

En erfaren entreprenör innebär generellt sett en fördel för den nystartade verksamheten. Studier visar att entreprenörer som är gamla i gamet har mer kapital att tillgå, och dessutom lättare att skaffa externt kapital.

Gry Agnete Alsos är vd för Nordlandsforskning och även knuten till Handelshögskolan i Bodö. I avhandlingen Portfolio Entrepreneurship – general and farm contexts undersöker hon entreprenörers motivation att starta sidoverksamheter, hur processen ser ut och hur överföringen av resurser mellan de olika företagen sker.

Utnyttjar resurser

Datainsamlingen har främst skett i Norge. Alsos har studerat flera olika industrier, och ägnat extra tid åt jordbrukssektorn. En slutsats är att portföljentreprenörerna är vanliga i det nordiska entreprenörslandskapet.

– Entreprenörer går ofta över till portföljentreprenörskap för att använda sina resurser bättre, utnyttja möjligheter på marknaden eller rädda ekonomin i sitt tidigare företag. Det kan också handla om att det första företaget inte ger tillräcklig inkomst, säger ekonomie doktor Gry Agnete Alsos.

Den viktigaste fördelen för entreprenörer som etablerar ett nytt företag när de redan har minst ett aktivt företag, är att de kommer igång fortare med den nya verksamheten. Till stor del beror detta på att de för med sig resurser från sina tidigare företag. Men Alsos höjer också ett varnande finger.

– Portföljentreprenörskapet kan hindra att man hämtar in nya resurser, säger hon.

Gry Agnete Alsos påpekar att det här framför allt gäller inom jordbrukssektorn. Där är det vanligt att lokaler används i flera olika företag, men andra resurser som redan finns tillgängliga kan komma att överskattas när entreprenören går över till portföljverksamhet.

– Arbetskraft, kunskap och bokföringssystem är viktiga resurser för ett lantbruk. När en turistverksamhet startar på gården blir det annorlunda. För att turismen bättre ska kunna dra nytta av resurserna bör man kanske hellre tillföra helt nya resurser, än återanvända de gamla, säger Alsos.

Ser möjligheterna

När entreprenören för över resurser från en befintlig verksamhet blir starten av den nya billigare. Portföljentreprenörerna lyckas oftare, och är mindre benägna att ge upp sina försök att etablera företag. Ofta engagerar de sig på flera olika sätt för att få igång företaget. Till exempel anställer de ny personal eller driver försäljningskampanjer, något som betyder mycket för tillväxten. En annan tendens som Gry Agnete Alsos la märke till var att portföljentreprenörerna var bättre på att upptäcka nya möjligheter på marknaden.

Sammanfattningsvis betonar hon att erfarenheten har en stor betydelse. Erfarna entreprenörer har lättare att få tillgång till kapital. Det här gäller både entreprenörer med företagsportföljer och sådana som driver ett företag i taget.

För mer info: gry.alsos@nforsk.no———–

1145

DELA