CIRCLE får näringstillskott av Linné

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2006:

CIRCLE växer så att det knakar. Med friska Linnémiljoner i kassan utlyses nya forskartjänster och projekt dras igång. Ett av de nya projekten handlar om vad globaliseringen betyder för innovationsprocessen.

Avdelningen för innovation vid Lunds tekniska högskola håller som bäst på att integreras med CIRCLE, både personellt och ekonomiskt.

– Det innebär att CIRCLE blir större och att vi har fått våra första fasta tjänster, i och med att min professur och två lektorstjänster överförs hit. Det innebär också att vi går mot en institutionskaraktär, till skillnad mot den centrumbildningskaraktär vi hittills har haft. Namnet CIRCLE kommer vi att behålla efter sammangåendet eftersom det redan är etablerat runt om i forskarvärlden, säger professor Charles Edquist, föreståndare för CIRCLE.

En stor nyhet för CIRCLE är att de i juni 2006 blev utvalda att få så kallade Linnépengar. Stödet innebär fem miljoner kronor per år från Vetenskapsrådet och en miljon per år i motfinansiering från Lunds universitet – under tio år.

– Det är ett stort erkännande. Vi är en av fyra miljöer inom samhällsvetenskap och humaniora i Sverige som får Linnépengar. Det innebär också att innovation och entreprenörskap har fått en starkare profil i det svenska forskningssamhället.

Pengatillskottet möjliggör att CIRCLE kan utlysa 6-8 nya forskartjänster. För att attrahera en global kompetens formuleras tjänsterna på ett öppet sätt. Ansökningstiden går ut i januari.

– Vi blir alltså ganska många fler framöver. Vi kommer också att ha ett antal gästforskare på besök, bland andra docent Susanna Borrás från Roskilde Universitetscenter som förstärker vår forskning inom patentfrågor.

Forskningsprogrammen som har tagits fram tillsammans med Vinnova fortsätter, men Linnépengarna innebär även att nya spår kan utvecklas.

Ett nytt CIRCLE-projekt är Emerging Trends in Asia: from cost-based producers to global suppliers of innovation. Implications for industry growth in developed and developing countries. Ekonomie doktor Cristina Chaminade är en av forskarna bakom projektet.

– Bakgrunden är att det har hänt en hel del i Kina och Indien under de senaste åren. Tidigare kunde de bara konkurrera med lägre kostnad, vi i väst hade bättre kvalitet. Men det har ändrats snabbt, nu konkurrerar de på samma villkor som europeiska företag. Vissa sektorer i både Indien och Kina har mycket FoU, bra kvalitet på produkter och stark innovationskraft, säger Cristina Chaminade.

Tre branscher kommer att undersökas: mjukvaru-, bil- och filmindustrin. I varje bransch kommer ett kluster i Kina och ett i Indien att studeras.

Projektet går ut på att förstå vad som händer i de här länderna. Handlar det om ett övergripande genombrott, eller är det bara vissa företag i vissa kluster som går ovanligt bra?

– Den generella bilden är att något håller på att hända, och att det kan hota konkurrenskraften för europeiska företag. Ett av målen med projektet är just att förstå vilka risker, och möjligheter, globaliseringen innebär för Europa.

Forskare från ekonomisk geografi, policy och entreprenörskap ingår i projektet och man samarbetar även med lokala forskare från de olika länderna. Tanken är att försöka få en helhetsbild av hur globaliseringen av innovationsprocesser ser ut.

– Nästa steg blir att skapa länkar till liknande forskning i Latinamerika och Europa inom samma sektorer. I det hänseendet är det ett unikt projekt, det vanliga är att man koncentrerar sig på en region, säger Chaminade.

För mer info: www.circle.lu.se———–

1154

DELA