Samsyn krävs för lyckat designarbete

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006:

Design har blivit ett ord på modet, men det leder inte automatiskt till framgång. Om designprocessen och produktutvecklingen ska bli lyckad krävs att småföretagaren och designern drar åt samma håll. Det visar en studie av tillverkande företag i träbranschen.

Kajsa Ekberg, Luleå tekniska universitet, har undersökt hur småföretag inom den svenska träindustrin väljer att investera i design. Hon intresserar sig också för på vilket sätt småföretagarna tar hjälp av professionella designers i produktutvecklingen. Resultaten redovisas i licentiatuppsatsen Design Investments in Small Wood Companies – Problems and Possibilities of Using Design Expertise in Product Development.

Ekberg har studerat ett tiotal företag i Norrbotten och Småland som bland annat tillverkar dörrar, trappor och möbler. Riktigt små företag saknar oftast egen designkompetens, och måste därför anlita utomstående designers. Men hur fungerar det att produktutveckla tillsammans med en konsult?

Enligt Kajsa Ekberg kan investeringar i design öka konkurrenskraften, men många småföretagare är ovetande om detta. De som ändå väljer att anlita professionella designers upplever ofta projektledningen som problematisk. Att projekten inte fortlöper som förväntat kan till viss del bero på bristande struktur, eller på att resurser fattas.

En ännu viktigare förklaring till utebliven framgång är att småföretagarens syn på designprojektet inte stämmer överens med designerns perspektiv. Skilda utgångspunkter och erfarenheter kan ställa till det när småföretagare och designers ska arbeta tillsammans. Kommunikation och en väl fungerande relation rankades högst av båda parter, när de fick frågan om vad som är viktigast för ett lyckat designresultat.

För mer info: kajsa.ekberg@ltu.se———–

1706

DELA