Snabb tillväxt kräver snabb styrning

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2004:

När företag växer snabbt uppstår ofta ett visst tumult. För att kunna möta de nya utmaningarna måste styrningsmekanismerna förändras i takt med tillväxten. Det visar Kent Thorén i sin licentiatuppsats.

Kent Thorén har lagt fram licentiatuppsatsen Realizing a fast growth strategy – A case study of the evolution of management systems in a fast growing firm vid Kungliga tekniska högskolan. I den undersöker han hur managementsystemet utvecklas i ett svenskt, växande företag genom intervjuer, observationer och skriftligt material.

Den undersökta perioden är åren 2000-2003. Totalt har Thorén genomfört 25 intervjuer med olika personer i företaget. Syftet var att fånga in attityder till organisationens praxis och problem. Intervjuerna kompletterades med observationer vid möten och informella diskussioner. Ur det skriftliga materialet har han hämtat exakta uppgifter om till exempel tidpunkterna för olika beslut.

Studien visar att det är viktigt att skilja mellan organisatorisk tillväxt, det vill säga en ökning i antalet anställda, och tillväxt i form av ökad omsättning eller vinst. Den senare typen av tillväxt föregicks av förändringar som syftade till att öka företagets prestation och minska risken. Förändringarna initierades av cheferna och innebar att nya styrningssystem introducerades, samt att arbetsprocessen formaliserades. Den organisatoriska tillväxten var många gånger ett resultat av de anställdas krav på ökad integrering av geografiskt spridda enheter.

Kent Thorén konstaterar att sambanden mellan tillväxt och organisatoriska förändringar är mångfacetterade. I det undersökta företaget reagerar man på svårigheter – som uppkommer på grund av tillväxten – genom att ändra organisationen och styrningen. Samtidigt kan förändringarna också ha som syfte att öka tillväxten.

För mer info: kent.thoren@indek.kth.se———–

2603

DELA