Offentligt stöd kan både hjälpa och stjälpa

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2004:

Syftet med offentligt stöd till företag är att främja deras tillväxt. Anna Karin Horney har undersökt stödpolitiken ur företagarens perspektiv. Hon har bland annat funnit att finansiellt sårbara företag kan bli beroende av stödet.

Anna Karin Horneys licentiatuppsats Hur påverkar offentligt stöd företagsledarens agerande? – en studie av små och medelstora företag har lagts fram vid Luleå tekniska universitet. I uppsatsen kombinerar hon en kvalitativ metod med en kvantitativ för att ta reda på hur företag påverkas av offentligt stöd.

Den kvalitativa delen består av fallstudier i fyra företag. Två av dem har erhållit stora stödsummor, medan de andra två har mottagit blygsammare stöd. Horney diskuterar strategival, finansieringsmodeller, företagsledarens utbildning och erfarenhet samt omgivningens egenskaper. Hon konstaterar att allt detta, tillsammans med det offentliga stödet, påverkar företagets utveckling och eventuella tillväxt.

Uppsatsens kvantitativa del består av en enkät som besvarats av 126 företag som mottagit mycket, lite eller inget offentligt stöd. Enkäten visar bland annat att företagsledare i fnuttstödföretagfnutt har högre utbildning än företagsledare i fnutticke-stödföretagfnutt. Högutbildade företagare har också en högre grad av entreprenöriell orientering.

En av Anna Karin Horneys slutsatser är att det behövs ett flexiblare stödsystem med entreprenöriella handläggare. Vissa levebrödsföretag kan exempelvis stimuleras att bli mer entreprenöriella med hjälp av rådgivning eller annat icke-finansiellt stöd.

För mer info: anna-karin.horney@ies.luth.se———–

1554

DELA