Småföretagare fruktar extern finansiering

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2002:

Många småföretagare är tveksamma till att ta in finansiering utifrån. De är rädda att förlora kontroll över sin skapelse.
– Behovet av autonomi är vanligtvis starkt i de här företagen. Det är ju ofta själva grunden till entreprenörskapet, säger Björn Berggren.

I avhandlingen Vigilant Associates – Financiers” Contribution to the Growth of SMEs har Björn Berggren, ekonomie doktor vid Uppsala universitet, studerat hur småföretagare ser på olika typer av finansiering. De flesta föredrar pengar som inte medför inträngande kontroll i företaget, som till exempel bidrag och långa leverantörskrediter. Företagarna är mer skeptiska till att ta in nya ägare, genom exempelvis en nyemission.

En annan aspekt är att olika typer av verksamheter har olika finansieringsbehov. Många högteknologiska företag behöver extern finansiering från dag ett. Ett traditionellt verkstadsföretag kanske aldrig tar kontakt med en finansiär. Det väljer istället att helt enkelt återinvestera den egna vinsten i företaget. Men för att växa på ett bra sätt behövs nästan alltid extern finansiering, menar Berggren. Åtminstone blir det svårare och dyrare att växa om företaget först ska tjäna in pengarna och sedan växa.

– Man kan säga att tillväxt står i motsats till autonomi och oberoende. Många startar företag just för att få bestämma över sig själva, och ser det som viktigare än tillväxt, säger Björn Berggren.

Saknar kunskap

Han menar att många småföretag har mer att lära om finansiering. Det finns en kunskapsbrist bland annat om vilka finansieringsmöjligheter som existerar.

– Det gäller att ha koll på vilka finansiärer som finns, och vilken eller vilka som är intressanta för just mitt företag. Ibland kan det vara svårt att hitta rätt.

Björn Berggren har också tittat på vilken relation småföretag har med sin finansiär, och vad olika typer av finansiärer bidrar med. Banker bidrar i första hand med pengar, medan många affärsänglar och riskkapitalister även bidrar med marknadskontakter och kunskap.

Finansiering oftast positivt

Berggren menar att en finansieringsrelation ofta är positiv för det lilla företaget. Om inte annat kan en första relation med en extern finansiär leda vidare till andra fruktbara relationer.

– Att ta in en finansiär sammanknippas ofta med tillväxt. Men företaget kan få ut mer av relationen, till exempel ett ökat kontaktnät. Extern finansiering kan på lång sikt också ha en positiv effekt på lönsamheten.

– Jag tror att det är viktigt att öppna företaget för de positiva effekter som olika typer av finansiering faktiskt kan bidra med. Det är viktigt att lyfta fram de goda exemplen. Det finns pengar att hämta, men många entreprenörer är skeptiska och vill inte ta emot dem.

För mer info: bjorn.berggren@fek.uu.se
———–

2589

DELA