Organisationer härmar varandra

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text ingick även i temat fnuttNyföretagandefnutt som publicerades i Entré nr 4, 2002:

En organisation måste kunna anpassa sig och det gör den bland annat genom att härmas. Det gäller i synnerhet nya organisationer.
– Om man ska starta en bensinstation fantiserar man inte ihop hur den ska se ut. Man går och tittar på hur en annan bensinstation ser ut, säger Jan Magnusson.

Syftet med avhandlingen Ny Situation, Ny Organisation – Gatutidningen Situation Sthlm 1995-2000 är att utveckla en begreppsram för hur nya organisationer bildas. Som exempel har filosofie doktor Jan Magnusson, Socialhögskolan vid Lunds universitet, tittat på tidningen Situation Sthlm som säljs på Stockholms gator av hemlösa. Man brukar säga att organisationer bildas, växer och till slut stelnar. Magnusson försöker lyfta fram ett alternativt synsätt där organisationer formas i interaktion med omgivningen.

– Jag ville pröva en mer genuin sociologisk förklaringsmodell för hur organisationer utvecklas, säger han.

Situation Sthlm var en ny typ av organisation i Sverige 1995. Förebilden var den framgångsrika engelska gatutidningen The Big Issue. Men för att överleva i det svenska organisationsklimatet var Situation Sthlm tvungen att försöka likna andra organisationer som arbetar med Stockholms hemlösa.

– I en helt ny organisation har man inget eller litet att gå efter. Det är vanligt att man härmar andra för att överleva. Resultatet blir att man efterliknar de gamla strukturerna. Men det hindrar inte att det uppstår kreativa hybrider av gammalt och nytt.

Han liknar det vid att göra musik på datorn. Man fnuttsamplarfnutt ihop en organisation genom att använda en grundidé och sedan förändra den via anpassning till omgivningen.

Situation Sthlm anpassade sig och lyckades bra. Men det berodde inte på att man hade en klart uttalad plan att det var den vägen man skulle gå. Det handlade snarare om en vilja att överleva.

– När en ny organisation bildas har grundarna ofta en ganska vag uppfattning om hur förutsättningarna ser ut. De lär sig under processens gång. Om de har en klar plan kan den livgivande dynamiken försvinna.

– Det är svårt att vara på något annat sätt i dag. Styrkan ligger bland annat i flexibiliteten. Svagheten ligger i att organisationen blir sårbar i ett inledande skede, när man inte riktigt har hittat rätt.———–

2781

DELA