6 tips för att lyckas som entreprenör

Maria
 Gustafsson
DELA
Tisdagen 16 maj arrangerade Esbri ett välbesökt webbinarium med professor John Mullins, London Business School. Foto: Esbri.

Utbildning är sällan tillräckligt för att bli en framgångsrik entreprenör. Det handlar lika mycket om din inställning och reaktion på möjligheter som uppstår. Här är de sex mindsets framgångsrika entreprenörer har – och du kan lära av.

Amazon.coms Jeff Bezos, Nikes Philip Knight och Teslas Elon Musk har alla gemensamt att de tänker och reagerar annorlunda på händelser och möjligheter runt omkring dem, än vad traditionellt lärts ut på entreprenörskapskurser. John Mullins, professor vid London Business School, har genom 20 års forskning kommit fram till sex stycken mindsets som utmärker framgångsrika entreprenörer. De flesta av dem motsäger den kunskap vi får lära oss på universitetsutbildningar om strategi, ekonomi och risk. Mullins presenterade dem på ett Esbri-arrangerat webbinarium 16 maj som går att se här.

SEX MINDSETS FÖR FRAMGÅNG

1: SÄG JA! Lämna din komfortzon och säg ja när du får en förfrågan om att leverera en produkt/tjänst du tidigare inte har gjort, och som du tror det potentiellt finns fler kunder till. Poängen är inte att säga ja till allt, utan att våga gå ur din komfortzon.

2: PROBLEMET FÖRST. Det räcker inte med en häftig produkt eller ny fräsch logotyp om ingen vill köpa din produkt/tjänst. Se till att lösa ett problem i första hand, och där efter skapa produkten/tjänsten.

3. TÄNK SMALT. Se till att skapa något som gör nytta för en smal målgrupp som du lär känna på djupet. När grunden är på plats kan du växa därifrån.

4. BE OM PENGAR. Se till att hitta potentiella kunder som är beredda att betala i förskott för din idé. På så vis får du cashflow och kan få i gång produktionen. Men kom ihåg att tillit är allt – ingen vill betala i förskott till någon de inte känner förtroende för.

5. BE OCH LÅNA. Investera inte dyra pengar i något som du kan låna av andra. Det gäller både saker och utrymme (marknadsföra dig på din kompis hemsida?)

6. BE INTE OM TILLÅTELSE (be om förlåtelse senare). Behöver din affärsidé ett tillstånd från myndigheter eller andra aktörer? Strunta i att fråga/ansöka – se först till att få affären att rulla med några kunder, då är det svårare för dem att säga nej till din verksamhet.

Vill du läsa mer ingående om de här tipsen, kan du göra det i John Mullins senaste bok Break the Rules – the 6 Counter Conventional Mindsets of Entrepreneurs That Can Help Anyone to Change the World.

Få 30 procent rabatt på boken med koden ESB30. Koden är giltig till och med 2 juni 2023. Beställ boken här. Du kan också se webbinariet här, där Mullins även svarar på deltagarfrågor.

Kontakta jmullins@london.edu

416

DELA