TOPP 10 | 2021 års mest lästa artiklar
- Publicerad: 21 dec 2021,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 21 dec 2021,
- 3:28 e m
Under 2021 har vi publicerat 88 stycken forskningsartiklar på temat entreprenörskap och innovation. Här är årets 10 mest lästa artiklar.
1. Forskares idéer har stor potential
Forskare har längre startsträcka än andra företagsgrundare, men deras idéer har stor potential. Dessutom verkar forskares närvaro i inkubatorer vara till hjälp för andra företag, visar en ny avhandling. Läs artikel.
2. Civilsamhället angriper samhällsutmaningar genom innovativa lösningar
Intresset för civilsamhällets innovationer har ökat stort under de senaste åren. Men ofta saknas stöd för att de ska komma till nytta i samhället. Läs artikel.
3. Så blir företag cirkulära
Många företag vill få sin affär mer cirkulär. Men hur gör man? Att ta fram en produkts kostnader över hela livscykeln är ett bra startskott, visar ny forskning. Läs artikel.
4. Porträtt: ”Radikala entreprenörer en del av morgondagens stad”
Vilken roll spelar bångstyriga entreprenörer för hållbar stadsutveckling? Det ska stormköksproffset Caroline Wigren-Kristoferson undersöka i sin nya professorsroll. Läs porträttet.
5. Debattartikel: ”Innovationsutredningen missar vad forskningen säger”
Maureen McKelvey och Karl Wennberg replikerar på utredaren Alf Karlssons debattartikel. Läs artikel.
6. Innovationsmotståndare räddar världen
Innovation är för många alltid något positivt. Men är det så – och i så fall för vem? Ny forskning riktar ljuset mot rådande innovationshajp. Läs artikel.
7. Smarta policyentreprenörer utmanar gamla monopol
När ny teknik möter gamla regelverk krävs entreprenöriella kompetenser utöver de vanliga. Det räcker inte med att ha en bra affärsmodell – entreprenören behöver mobilisera starka aktörer för att rucka på status quo. Läs artikel.
8. Silicon Valley vs Berlin: Stora skillnader hur du bygger nätverk
I Silicon Valley kan din yogainstruktör vara en länk till en investerare. I Berlin är det otänkbart. Ny studie visar att vägen till ett framgångsrikt nätverk ser olika ut beroende på var i världen du befinner dig. Läs artikel.
9. Teknikparker | Så har brasilianska armén nytta av färsk svensk forskning
Eduardo Cadorin är överstelöjtnant i den brasilianska armén och har nyligen doktorerat vid Linköpings universitet. Kunskapen om hur teknikparker lockar till sig talanger tar han med till sin arbetsplats. Läs artikel.
10. Socialt entreprenörskap – för vem?
I ivern att ”göra gott” är det lätt att glömma bort vem man riktar sig till – och vad mottagaren egentligen behöver. Anna Stevenson gör en kritisk granskning av socialt entreprenörskap. Läs artikel.———–