Stöd till företag löser inte arbetslöshet
- Publicerad: 20 apr 2000,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 20 apr 2000,
- 3:31 e m
Följande text publicerades även i tidningen ”Forskning om entreprenörskap & småföretag” (Entré) nr 1, 2000:
Politikerna överskattar stöd till nya företag som ett sätt att lösa arbetslösheten. Det är en slutsats man kan dra efter att ha läst Helena Perssons doktorsavhandling om arbetskraftens rörlighet.
Helena Persson, som tillhör Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, har i doktorsavhandlingen Essays on Labour Demand and Career Mobility studerat alla arbetsplatser i Sverige mellan åren 1986 och 1995.
– Vad som förvånade mig var att antalet jobb som skapats via nyetableringar och antalet jobb som försvunnit via nedläggningar varit så konstant över den studerade perioden, säger Helena Persson.
Nyföretagande betraktas ofta, i synnerhet av politiker, som ett effektivt medel att råda bot på problemet med arbetslöshet. Helena Persson konstaterar att nystartade företag visserligen skapar nya jobb men att dessa löper hög risk att snabbt försvinna då antalet som läggs ner efter bara några år är stort. Efter tio år fanns bara tre av tio nystartade företag i studien kvar på marknaden.
– Företagens chans att överleva verkar vara större om de väl klarat de första åren. Det finns också ett positivt samband mellan antalet sysselsatta vid starten och överlevnad.
Studien visar att även om överlevarna växte, från i genomsnitt 3,2 sysselsatta till 6,7 sysselsatta per arbetsställe under den studerade perioden, så var det inte tillräckligt för att kompensera för försvunna jobb vid de arbetsplatser som upphörde.
– Det finns naturligtvis en massa skäl till varför nya arbetsställen är viktiga. Alla stora företag har ju en gång varit små. Problemet är att hitta de arbetsställen som har störst potential att bli framgångsrika. Mina resultat visar att generella stöd för nyetableringar inte är någon effektiv metod om syftet är att skapa sysselsättning eftersom så många arbetsställen försvinner inom några år.
En närmare granskning av statistiken över nya företag visade att den innehåller en hel del luft. Företag som ändrar juridisk form dyker upp som både nyetableringar och nedläggningar.
– En stor del av avhandlingsarbetet har bestått i att skapa nya data. Det visade sig att så mycket som 13 procent av de nya arbetsställena egentligen inte var nya arbetsställen utan bara hade bytt identitetsnummer av andra skäl.
Helena Persson planerar att fortsätta bearbetningen av den unika databas över arbetskraftens rörlighet som hon byggt för avhandlingen. En tänkbar komplettering är att lägga till ekonomiska variabler för att närmare analysera nya företags möjligheter att överleva.———–