Soloföretagare vill vara solo

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2002:

Det startas få nya företag i Sverige i dag. Istället finns tecken på att allt fler vill vara löneanställda. Och de flesta nystartade småföretag är inte intresserade av att växa. ”Börjar inställningen till arbete och försörjning förändras?” undrar Ewa Fredriksdotter Larsson.

Frågan om vår inställning till arbete och försörjning är utgångspunkten i Ewa Fredriksdotter Larssons forskning. Vidare frågar hon sig vad vi egentligen har för mål med vår försörjning och vårt arbete. Licentiatuppsatsen Goal Setting and Decision Making by Small-Business Managers in Rural Areas är en första del i svaren på hennes frågor.

Hon har bland annat kommit fram till att småföretagare använder sig av hjälp utifrån i sitt beslutsfattande. Men det handlar inte så mycket om experthjälp.

– Småföretag har färre fasta rutiner än stora företag. Småföretagare tar framför allt råd från familjen, eller från grannar och vänner, säger Ewa Fredriksdotter Larsson som är filosofie licentiat i psykologi vid Göteborgs universitet.

En annan fråga hon ställde i sin studie var om man hade planer på att expandera verksamheten. Många verkar ha andra mål med sitt företagande.

– Merparten av ensamföretagarna vill fortsätta att vara just ensamma. Deras mål är inte att skapa ett stort växande företag, utan istället att bestämma över sig själva, arbeta nära hemmet eller få mer fritid. Den här typen av livsstilsmål är snarare defensiva än expansiva.

– En nybliven småföretagare kanske kan tänka sig att anställa någon inom släkten, men där går gränsen. Fast inställningen skiljer sig något åt beroende på företagets storlek. Det är lättare att fortsätta växa för dem som redan har några anställda.

Ändrad inställning

Småföretagare, åtminstone på landsbygden, är alltså inte särskilt benägna att expandera verksamheten och därmed skapa fler arbetstillfällen. I sina fortsatta studier har Ewa Fredriksdotter Larsson också kommit fram till att få vill starta egna företag i dag. Istället hoppas man på att andra ska se till att det finns företag att arbeta i.

– Det här kan peka på att människors inställning till försörjning håller på att förändras. Maccoby talade om att vi arbetar för att uttrycka vår personlighet. Marx uttryckte att arbete är människans sätt att kontrollera naturen. Men mina intervjuer visar att många ser arbete mest som ett sätt att få pengar för att leva ett gott liv.

För mer info: ewa.larsson@htu.se
———–

1476

DELA