Social innovation | Så gick det för ”Mentormammaprogrammet” i Sverige
- Publicerad: 26 aug 2024,
- 7:57 f m
- Uppdaterad: 26 aug 2024,
- 8:08 f m
Hur kan sociala innovationer överföras mellan kontexter? Forskare vid Uppsala universitet har studerat en metod för att arbeta med mödra- och barnhälsa i socialt utsatta situationer.
År 2002 utvecklades metoden Mentormammaprogrammet i Kapstaden, Sydafrika, som bygger på att gravida kvinnor och nyblivna mammor får stöd av så kallade ”mentormammor”. Det är kvinnor som tidigare, trots socialt svåra förhållanden, har erfarenhet av att ha uppfostrat friska barn. Mentormammorna utbildas i välfärdssystemet struktur och organisation, i mödra- och barnhälsa samt i samtalsmetodik. 2021 överfördes metoden till en svensk kontext i Malmö och Göteborg, via kvinnokooperativet Yallatrappan respektive föreningen Tidigt föräldrastöd.
I doktorsavhandlingen Contextualising a South African social innovation for maternal and child health to mothers with experiences of migration in Sweden undersöks hur den framgångsrika sydafrikanska sociala innovationen har anpassats till en svensk kontext.
Bland annat har forskarna studerat hur själva processen att anpassa den sociala innovationen till en annan kontext gått till rent praktiskt. Dessutom har en utvärdering av implementeringen gjorts. Studien visar till exempel att implementeringen underlättades av Yallatrappans goda anseende. Hinder vid överföringen var bland annat misstro mot Socialtjänsten samt normer kring könsroller och föräldraskap, som gjorde det svårt för kvinnor att lämna hemmet.
Avhandlingen belyser också hur den sociala innovationen vidareutvecklades för att stärka målgruppens egenmakt, och bygga förtroende för välfärdstjänster och myndigheter. Resultaten visar hur en social innovation för hälsa, som utvecklats i en låginkomstkontext, kunnat överföras till en höginkomsttext.
Mer om avhandlingen
Avhandlingen Contextualising a South African social innovation for maternal and child health to mothers with experiences of migration in Sweden lades fram av Per Kåks vid Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, i maj 2024.