Samhällsentreprenörskap som går över gränser

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2015:

Entreprenörskap ser olika ut, beroende på var i samhället man tittar. Den ideella sektorn har ofta en annan syn på begreppet än ett privat vinstdrivande företag. Vivi Hallström forskar om samhällsentreprenörskap som går över sektorsgränser.

-Den offentliga sektorn står under förändring. Nya krav leder till nya arbetssätt, och nya sätt att organisera sig på. En konsekvens är fler entreprenöriella samarbeten mellan privata och ideella aktörer. Med sådana samarbeten följer också nya utmaningar. Entreprenörer i samhällets olika sektorer har ofta olika drivkrafter.

”Därför krävs ett alldeles särskilt entreprenörskap för att gemensamt utveckla organisering över gränser mellan sektorer”, skriver Vivi Hallström i sin licentiatuppsats Samhällsentreprenörskap i teori och praktik. Exemplet Överenskommelsen mellan ideell sektor och en svensk kommun, som hon har lagt fram vid Linköpings universitet.

Det konkreta exemplet i uppsatsen är en ”dialogprocess” mellan Norrköpings kommun och ett antal ideella organisationer. Hallström har följt utvecklingen av samarbetet i realtid, med hjälp av bland annat observationer, intervjuer, offentliga handlingar och e-postkorrespondens.

Hon intresserar sig för de institutionella skillnaderna mellan de två sektorerna, och för hur det går till när de ska organisera sig tillsammans i ett samhällsentreprenörskap. Hon menar att det sker genom olika former av ”sammanvävande”. Det kan handla om att de inblandade personerna har kunskap om båda sektorerna och därmed underlättar samarbetet. En mer officiell roll som medlare/mäklare är ett annat sätt.

Vivi Hallström utvecklar begreppet ”institutionellt sammanvävande”, som skedde under dialogprocessens gång när de två sektorerna närmade sig varandra.

Kontakta vivi.hallstrom@liu.se———

2622

DELA