Regioners stöd till nya branscher måste anpassas

Emilie
Eliasson Hovmöller
DELA
Datorspel, självkörande bilar och avancerade IT-tjänster. När befintliga branscher utvecklas och nya branscher växer fram, hänger regioners innovationsstöd inte alltid med. Johan Miörners forskning handlar om hur svenska regioner kan bli bättre på att stötta innovation. Foto: Privat.

En kortare version av denna text publicerades även i Entré nr 2, 2020:

Vad händer när nya branscher möter gamla innovationssystem? Johan Miörners forskning visar hur entreprenörer kan bli proffs på att navigera bland regionala stödstrukturer – och förändra dem på köpet.

Ekonomin förändras i snabb takt och regioner står inför stora utmaningar som globalisering, digitalisering och teknologiska förändringar. Vissa regioner är bättre än andra på att anpassa sig.

– Långsiktig regional framgång beror på förmågan att utveckla nya industriella aktiviteter i branscher som inte har funnits i regionen tidigare. Jag har undersökt hur nya industrier och branscher egentligen växer fram i regioner, och hur man kan skapa fördelaktiga förutsättningar för industriella förändringsprocesser, säger Johan Miörner.

Han har lagt fram avhandlingen (Re-)shaping regional economies – Regional innovation systems dynamics and new industrial path development vid Lunds universitet. Miörner har studerat hur innovationssystemen har förändrats i fyra svenska regioner: Skåne, Västsverige och stadsregionerna Linköping och Karlskrona. Han har också studerat den gränsöverskridande regionen Öresund som omfattar svenska Skåne och danska Själland.

– Här sker omvälvande förändringar i befintliga branscher samtidigt som helt nya branscher utvecklas. Till exempel ser vi framväxten av en globalt konkurrenskraftig datorspelsindustri i Skåne, och en långsiktig utveckling av IT-branschen i Karlskrona och Linköping. Västsveriges bilindustri förändras radikalt i och med utvecklingen av autonom teknik och självkörande bilar.

Johan Miörners avhandling bygger främst på fallstudier. Ett 80-tal intervjuer kombineras med bland annat rapporter och statistik från SCB. Den empiriska analysen visar att regional industriell förändring är beroende av resurser som inte alltid finns tillgängliga i regionen.

Det innebär att det regionala innovationssystemet måste anpassas för att möta efterfrågan på nya typer av kunskap och kompetens, finansieringsbehov och forskningsinfrastruktur. Innovationsstödjande strukturer, exempelvis utbildningsinstitutioner, forskningsprogram och infrastruktur, kan hjälpa företag med resurser som behövs i deras verksamhet.

– Problemet är bara att strukturerna som utvecklar resurser, är utformade för att stödja befintlig industri. Därför behöver befintliga regionala innovationssystem förändras för att kunna stödja nya branscher och industrier, säger Johan Miörner.

Men även om de befintliga innovationssystemen inte är helt anpassade efter de nya, framväxande branscherna spelar de en mycket viktig roll.

– Resultaten pekar helt enkelt på vikten av anpassningsförmåga i det regionala systemet, i väldigt bred bemärkelse. Fallstudierna visar att aktörer inte bara förändrar, utan också omtolkar och finner nya användningsområden för befintliga innovationsstödsstrukturer.

Johan Miörner konstaterar att såväl privata som offentliga aktörer bidrar till att anpassa det regionala innovationssystemet till nya industriella aktiviteter. Innovativa företag och andra aktörer agerar entreprenöriellt – inte bara rent affärsmässigt, utan även i termer av hur de navigerar i djungeln av regionala stödstrukturer.

– Skånes datorspelsindustri består av en bred samling aktörer – från småföretag till internationella jättar och offentliga aktörer – som målmedvetet arbetar för att förändra det regionala innovationssystemet och ge plats åt spelindustrin.

– Vi vet sedan tidigare att entreprenörer exploaterar affärsmässiga möjligheter som uppstår i olika typer av regionala innovationssystem. Mina resultat visar att aktörerna också har som integrerad strategi att förändra den miljö som de verkar i.

Regional innovationspolitik utgår ofta från en nulägesanalys. Genom att komplettera med ett processorienterat funktionsperspektiv menar Miörner att man kan få ett bättre underlag för politiken.

– På så vis förstår man de funktioner som det regionala innovationssystemet tillhandahåller, den geografiska dimensionen och kopplingen till befintliga branscher, säger Johan Miörner.

Det handlar om att utforma en politik som är skräddarsydd för den specifika regionen, anser han.

– Alla är mer eller mindre överens om att innovationspolitiken ska reflektera regionens styrkor, behov och möjligheter. Min forskning bidrar med idéer om hur analysen kan bli spetsigare – och ta regionala innovationssystems dynamik i beaktande, säger Johan Miörner.

Kontakta miorner@gmail.com

Regionala innovationssystem

Ett regionalt innovationssystem består av aktörer, nätverk och institutioner. Framväxten av innovationer är beroende av samspelet mellan dem. De privata och offentliga aktörerna är involverade i – eller ger stöd åt – innovationsaktiviteter. Aktörerna ingår också i nätverk. Deras beteende påverkas av institutioner som lagar, regler, normer och värderingar. Viktiga aktörer är till exempel universitet, yrkeshögskolor, inkubatorer, intresseorganisationer, banker och affärsänglar.———–

553

DELA