Professionell ägarstyrning stärker familjeföretag

-
-
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 1999:

Hur har vissa familjeföretag kunnat utvecklas och växa med god finansiell balans till medelstora företag med framtida tillväxtpotential och det totala ägandet kvar i familjen?

Den huvudfrågan ställer Sven-Erik Johansson, auktoriserad revisor på Ernst&Young och adjungerad professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, i studien Vägen till tillväxt och stabilitet – perspektiv på de medelstora företagens utvecklingsprocess.

Undersökningen* baserar sig framförallt på fallstudier av tre medelstora företag; Ventilationsföretaget Camfil, mjukvaruföretaget Hogia och fondkommissionärsfirman E Öhman J:or AB, där djupintervjuer med huvudaktieägarna gjorts. Johanssons viktigaste slutsats är att inriktningen och kvalitén i ägarstyrningen utgör en av de viktigaste förklaringarna till att vissa familjeföretag har kunnat utvecklas till framgångsrika företag i mellanklassen, med bibehållet ägande inom familjen och utan externt riskkapital.

I samtliga tre undersökta företag präglas utövandet av ägarmakten och ägarstyrningen starkt av huvudägarens behov av att vara oberoende, inte minst finansiellt. Företagsledningen, som är synonym med ägarna har vid olika skeenden kunnat fatta strategiska beslut och agera kraftfullt utan att behöva ta hänsyn till andra ägarintressenters krav. Viktigt har också varit att företaget har kunnat bevara sitt relativa oberoende till banker och andra långivare.

– Företagsledningen har i samtliga tre studerade företag haft samma långsiktiga målsättning: företaget ska utvecklas i god finansiell balans och med utnyttjande av företagets potential för framtida tillväxt. Den restriktion som ställts upp är att företaget ska generera tillräckligt internt kapital så an externa ägare inte behöver fnuttsläppas infnutt, säger Sven-Erik Johansson.

En annan viktig aspekt är att samtliga tre företag har haft ett professionellt styrelsearbete där man, trots den starka ägarmakten, låtit externa styrelsemedlemmars erfarenhet och kompetens få genomslag i verksamheten.———–

1312

DELA