Positiva spänningar gynnar tillväxten

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2003:

Unga teknikbaserade företags tillväxt är inte problemfri. I takt med att företaget växer skapas spänningar, till exempel mellan olika aktörers tillväxtvilja. Nya och gamla medarbetare kan också ha olika syn på hur exploateringen av ursprungsteknologier ska balanseras med sökandet efter ny teknisk kunskap. Men dessa spänningar verkar vara nyttiga för företaget.

Rögnvaldur Saemundssons sammanläggningsavhandling Entrepreneurship, Technology and the Growth Process: A Study of Young, Medium-Sized Technology Firms väver samman sex artiklar om tillväxtprocessen i unga svenska teknikbaserade företag. Den har lagts fram vid Institutionen för industriell dynamik, Chalmers tekniska högskola. Avhandlingen handlar bland annat om hur tillväxt uppnås och bibehålls, och om förnyelse av teknisk kompetens. Ett viktigt resultat är att företags tillväxtvilja mycket väl kan ändras med tiden.

– Ofta antar man att det måste finnas en vilja att växa i företaget från början om någon tillväxt ska äga rum. Det var därför ganska lustigt att se att av de företag jag studerat var det få som hade en hög tillväxtvilja inledningsvis. För dem var det inget mål att bli större, men ändå blev de det, konstaterar Rögnvaldur Saemundsson, som numera är verksam vid Reykjaviks universitet.

– Nya finansiärer med ägarposition kan till exempel påverka tillväxtviljan i positiv – eller negativ – riktning.

Utan kunskap ingen tillväxt

Ett annat tema i avhandlingen är vad som händer med teknikutvecklingen under tillväxtprocessen.

– I teknikföretag bygger konkurrenskraften på den tekniska kompetensen. Tillväxtprocessen kräver att nya affärsmöjligheter ständigt upptäcks, men för att kunna hitta möjligheterna måste man först utveckla ny kunskap. Om personalen har fullt upp med att utveckla de befintliga produkterna, fixa fel och lösa problem, hinner de inte söka denna kunskap.

Rögnvaldur Saemundsson menar att nya medarbetare spelar en viktig roll i förnyelsen av den tekniska kunskapen. De ställer krav och vill hålla sig à jour med utvecklingen, både för sin egen del och för företagets. De som varit anställda sedan starten upplever ett starkare engagemang i företaget och tenderar att söka ny kunskap i närheten av dess nuvarande kärnkompetens.

Mångfald kostar

Olika incitament till kunskapssökning och olika tillväxtviljor skapar spänningar i företaget. Ledningen bör vara medveten om dessa spänningar, men enligt Saemundsson finns ingen enkel lösning på hur de bör hanteras.

– Det är dyrt att koordinera folk med olika incitament, men jag tror att det är en kostnad man måste ta. Det gäller att hitta en balans i utmaningarna och möjligheterna som mångfalden medför.

Avhandlingens viktigaste bidrag är, enligt Saemundsson, dess konceptualisering av tillväxtprocessen: hur man ser på tillväxt, vad den består av och vad som avgör om företaget ska stanna upp eller fortsätta växa. Här finns fortfarande många intressanta frågor för framtida forskning, menar han. Hans studier på företagsnivå skulle exempelvis kunna kompletteras med undersökningar av individens roll i att upptäcka möjligheter, eller strategi- och konkurrensfrågor som inbegriper företagets omgivning.

– Själv tycker jag att det vore mest intressant att fortsätta forska på kopplingen mellan teknisk kunskap och tillväxt i unga företag. Dels hur man går från kunskap till affärsmöjligheter, och dels hur tillväxtprocessen påverkar utvecklingen av teknisk kunskap. I och med min avhandling har jag bara tagit ett första litet steg in på detta område, säger Rögnvaldur Saemundsson.

För mer info: rjs@ru.is———–

1495

DELA