Outsourcing och globalisering ger kedjereaktioner

Åse
Karlén
DELA
-

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2010:

Outsourcingtrenden gav småföretagen möjlighet att kliva in som underleverantörer till storföretagen. Samtidigt blev de allt mer konkurrensutsatta i takt med att globaliseringen tog fart. Hur hanterar de situationen?

Kring millennieskiftet ökade pressen på svenska storföretag. Den internationella konkurrensen hårdnade, produktlivscyklerna förkortades och priskriget tilltog. I det läget valde många att lösa upp organiseringen av sin verksamhet: Utveckling, konstruktion, tillverkning och försäljning lades ut på olika externa leverantörer. En stor del av produktionen flyttade till låglöneländer.

Men renodlingen av storföretagen gav också svenska småföretag en viktigare roll. Som underleverantörer till storföretag ingår de i försörjningskedjor – i konkurrens med företag över hela världen. Det menar Marlene Johansson, Umeå universitet. Hon har lagt fram licentiatuppsatsen Försörjningskedjans dynamik – En studie av småföretag i överlappande nätverk.

Johansson har undersökt hur två svenska småföretag hanterar den nya situationen. Vilka möjligheter ser de, och hur handskas de med kraven från storföretagen? Hon konstaterar att småföretagen måste vara kostnadseffektiva, men samtidigt agera entreprenöriellt och ta fram innovationer för att stå sig i konkurrensen. Inte helt lätt, eftersom de ofta har starkt begränsade resurser.

De studerade företagen har löst dilemmat genom att medverka i strategiska nätverk. De samarbetar med andra för att dela kostnader och få tillgång till exempelvis teknologi som de själva saknar. Det ena fallföretaget har formaliserat samarbetet för att som systemleverantör kunna erbjuda plåtbearbetning, elteknik, installation, målning och blästring till större kunder.

Marlene Johansson menar att företagen har en balanserande roll: å ena sidan ingår de i hierarkiska försörjningskedjor, å andra sidan i strategiska nätverk. Dessutom kan nätverken överlappa varandra.

För mer info: marlene.johansson@usbe.umu.se———–

4115

DELA