Öppenhet ger hållbarhet
- Publicerad: 25 nov 2016,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 25 nov 2016,
- 3:27 e m
Följande text ingick även i temat ”Öppen innovation” som publicerades i Entré nr 3, 2016:
Företag kan bli mer miljömässigt och socialt hållbara av att jobba med öppen innovation. Det visar Andrés Ramírez Portilla i sin doktorsavhandling. Han har studerat flera mogna branscher inom tillverkningsindustrin.
– Öppen innovation är ett trendigt forskningsområde och ett ”buzzword” för ett fenomen som har funnits länge, förklarar Andrés Ramírez Portilla, författare till avhandlingen The unexpected implications of opening up innovation: A multi-perspective study of the role of Open Innovation practices in mature industries.
I korthet innebär öppen innovation att idéer kring företagsutveckling och produktutveckling tillåts flöda fritt mellan den egna organisationen och olika externa aktörer, som underleverantörer till exempel. Syftet är att alla parter ska kunna dra fördel av en viss teknologi och skapa nya värden.
– Egentligen är det enkelt. Ju mer öppen och samarbetsinriktad en organisation är, desto mer innovativ är den. Men även om många forskare har studerat öppen innovation och dess relation till strategiska och organisatoriska resultat, vet vi ganska lite om vad olika praktiker av öppen innovation har för effekt. Det gör det svårt att veta vilken form av öppen innovation som är lämplig för vilka företag och branscher.
Med avhandlingen vill Ramírez Portilla bidra till att fylla luckorna genom att undersöka hur öppen innovation används av olika företag och branscher – och hur olika aspekter av företagandet påverkas.
– Jag studerar öppen innovation ur flera olika perspektiv för att se om det kan ha andra effekter på hur företag presterar, utöver att göra dem mer innovativa, säger han.
Andrés Ramírez Portilla har samlat data från 247 europeiska tillverkningsföretag i en enkätstudie. Två fallstudier inom livsmedelsindustrin beskriver hur öppen innovation kan användas av olika aktörer inom och omkring mogna branscher. I avhandlingen ingår också 30 fallstudier av små och medelstora gjuterier, samt en studie av 48 mindre företag som tillverkar superbilar.
Hans forskning visar att sekundära effekter av öppen innovation är förbättrad miljömässig och social hållbarhet, med bland annat ökad energieffektivitet och lägre personalomsättning. Till exempel finns ett tydligt samband mellan hur öppet ett företag är för att dela information, även med konkurrenter, och dess energieffektivitet.
– För gjuterierna är energiförbrukningen kopplad till det ekonomiska resultatet. Det är ett direkt samband mellan öppen innovation och lönsamhet som inte har påvisats tidigare, säger han.
Ramírez Portillas ambition är att avhandlingen ska kunna läsas av, och komma till nytta för, personer utanför akademin.
– Begreppet öppen innovation är abstrakt. Men i avhandlingen beskriver jag hur det praktiseras och implementeras i olika branscher. Praktiker kan kopiera eller hämta inspiration av hur andra har gjort, säger han.
Nu vill Andrés Ramírez Portilla öka kunskapen om hur öppen innovation kan användas av små och medelstora företag. Exakt vad som blir nästa utmaning är ännu inte klart.
– En kritik som finns mot öppen innovation är att den är kontextberoende. Det är ju i och för sig självklart, så är det med allt i livet. Men jag vill gärna fortsätta att utforska vilken betydelse sammanhanget har, och hur det påverkar möjligheten att vara framgångsrik med öppen innovation.
Att Ramírez Portilla stannar på KTH är inte självklart. Han är uppväxt i Mexiko och har studerat i Kanada, London, Milano och, via masterprogrammet Erasmus, i Edinburgh, Madrid och Umeå.
– I Mexiko ligger det nära till hands att åka till Nordamerika och studera. Men jag upplevde forskarmiljön i Kanada som stressig och styrd mot publicering och kommersialisering.
– I Europa är man mer intresserad av forskning för forskningens skull, kommersialiseringen kommer i andra hand. Dessutom får studenterna här bättre stöd av institutionerna, och bättre finansieringsmöjligheter, med hjälp av EU och andra fonder.
Kontakta andres.ramirezportilla@indek.kth.se———–