Ny modell tar tillvara korttidspermitterades kunskap

Maria
Linde
DELA
Foto: Clay Banks/Unsplash.

Lunds universitet har länge velat ha in mer kompetens från det snabbrörliga näringslivet. Covid-19-pandemin har gjort det möjligt.

Tillsammans med Luleå tekniska universitet har Lunds universitet tagit fram en modell för att fånga upp spetskompetens hos personer i näringslivet som är korttidspermitterade på grund av pandemin. Syftet är att ömsesidigt stärka lärosäten och näringsliv.

Sylvia Schwaag Serger, prorektor på Lunds universitet, ser stora vinster för lärosätet och näringslivet med nya modellen. Foto: Håkan Röjder.
– Det finns en mängd kompetenta personer som har blivit arbetslösa. Modellen ger dem en chans att kompetensutveckla sig på universitetet samtidigt som de kan bidra till vår forskning och utveckling, säger Sylvia Schwaag Serger, prorektor på Lunds universitet.

Universitetet har i dag samverkan med ett antal små och stora företag som har visat stort intresse för projektet. De ser en möjlighet att stärka sin kompetens genom närmare band till Lunds universitet. Modellen gör det samtidigt möjligt för universiteten att bli mer relevanta.

– Näringslivet rör sig fort inom exempelvis hållbarhetsfrågor och avancerad tillverkning. Med det här projektet kan vi få in den kunskapen snabbare i vår verksamhet.

I ett första skede kommer projektet att samverka med näringslivet, men det kan också bli aktuellt att samverka med offentlig sektor. Projektet är inte begränsat till en specifik bransch eller sektor, inte heller till ett visst område. Det viktiga för Lunds universitet är att det finns en miljö där som passar den korttidspermitterade individen.

– Personen ska ha möjlighet att vidareutbilda sig och delta i forskningssamarbeten, och även bidra i undervisningen. Om det här ska bli framgångsrikt är det viktigt att det är en ömsesidig nytta, säger Sylvia Schwaag Serger.

Läs mer om projektet, som är delfinansierat av Vinnova.

Kontakta sylvia.schwaag_serger@rektor.lu.se———

774

DELA