Ny metod för att mäta FoU i småföretag

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2009:

Det är mycket på gång på forskningscentrumet CESIS. Bland annat håller man på att utveckla en ny metod för att mäta FoU i småföretag. En annan studie sätter fokus på universitetens betydelse för samhällsekonomin.

CESIS är ett internationellt forskningscentrum med fokus på relationen mellan FoU, innovation och tillväxt. Centrumet och dess forskare hamnar ofta högt upp på olika topplistor över dem som citeras flitigast av andra forskare inom innovationsområdet.

Sedan starten 2004 har CESIS-forskarna producerat närmare 180 working papers. Huvuddelen har lett till internationell vetenskaplig publicering.

Hans Lööf är en av forskarna som bidrar till denna produktion. Han forskar främst om innovation på företagsnivå och om betydelsen av internationell handel och lokalisering.

– Sedan en tid tillbaka jobbar vi med att försöka få fram data över alla patent, patentciteringar och patentansökningar som svenska företag har. Detta vill vi sedan koppla samman med data över exempelvis internationell handel och ägande, säger docent Hans Lööf.

Total innovationsstudie

CESIS-forskarna är speciellt intresserade av småföretag. 50 procent av alla patent i Sverige tas nämligen av företag med högst tio anställda.

– Det här är ett outforskat område, som också är väldigt viktigt för dynamiken i svensk ekonomi.

CESIS genomför just nu den första ”totala” innovationsstudien som inriktar sig speciellt mot svenska småföretag. De har exempelvis studerat om det spelar någon roll för innovationen om företagen finns i en tät region som Stockholm, eller om de lika gärna kan ligga på landsbygden. En annan frågeställning rör sambandet mellan innovationsgraden och närvaron på internationella marknader.

– G7-länderna står för cirka 80 procent av världens FoU. Småföretag som säljer till dessa länder har större benägenhet att ta patent än andra småföretag. Den intressanta forskningsfrågan är: Reflekterar patentstatistiken främst produkternas kvalitet, behovet av att skydda äganderätten eller kunskapsöverspillning från krävande kunder till de svenska småföretagen?

CESIS-forskarna är också intresserade av hur mycket FoU småföretagen har. SCB:s statistik går inte längre ner i storlekarna än tio anställda.

– Vi har bra kunskap om investeringar och generella företagsdata, men vi vet inget om hur det ser ut angående FoU i mindre företag, säger Hans Lööf.

CESIS håller för närvarande på att utveckla en metod för att skatta FoU. Målet är att den bland annat ska kunna användas just i småföretag. Det här är ett långsiktigt projekt som delvis sker i samverkan med SCB.

Sektor som sväller

Ett annat spår i CESIS forskning är samspelet mellan universitet och företag. Anders Broström är en av dem som ägnar sig åt detta. Nyligen inleddes en studie om universitetets betydelse i regionen Stockholm-Mälardalen.

– Universiteten är viktigare än någonsin att studera. Hur påverkas de exempelvis av ökad autonomi, och av den allt starkare globala konkurrensen? Universitetssektorn har verkligen svällt upp under senare tid. Från att ha varit en angelägenhet för ganska få, till att nu halva befolkningen i varje årskull studerar på universitet eller högskola, säger Anders Broström.

Två doktorander och två professorer är än så länge involverade i projektet, men man hoppas bli fler på sikt.

– Vi har tänkt oss att arbeta vidare med att bena ut lärosätenas betydelse för den ekonomiska utvecklingen i storstadsregioner.

Det finns olika typer av effekter, direkta och mer indirekta. En direkt effekt är de anställningstillfällen som skapas av universiteten. Forskarna kommer också att undersöka vilken roll universiteten har för nyföretagandet.

– Universitet har ofta etablerats i regioner som har varit lite på dekis, efter exempelvis nedläggning av textil- eller varvsindustri. Alla håller nog med om att en sådan etablering är bra för regionen. Det skapar sysselsättning och drar till sig företagsetableringar. I en storstadsregion som Stockholm är sådana effekter mindre tydliga, men de är troligen lika viktiga.

Forskarna kommer bland annat att följa personer som rör sig från högre utbildning ut i arbetslivet, och undersöka hur många företag som startas av nyexaminerade studenter. Det handlar alltså till stor del om att mäta ekonomiska effekter av universiteten. Ett ämne som inte är helt okontroversiellt.

– Visst är vi medvetna om att akademin har större värden än de rent ekonomiska, men man ska ändå inte vara rädd för att försöka fånga upp dessa värden, säger Anders Broström.

Regler minskar företagandet

Forskarna på CESIS intresserar sig också för entreprenörskap och näringslivsdynamik. Kristina Nyström är en av dem som har inriktat sig mot dessa ämnen.

– Jag har bland annat forskat om hur nedläggning av företag hänger ihop med nyföretagande. Jag har även forskat en del om institutionella förutsättningar för entreprenörskap, säger hon.

Bland annat har hon gjort en studie som mäter egenföretagande i förhållande till storleken på offentlig sektor i ett antal OECD-länder. Resultaten visade att en större offentlig sektor medför lägre egenföretagande. Även omfattande regler och stora regelkostnader verkar hämmande för företagandet.

Nyström har också gjort en liknande studie i svenska regioner och hittat samma tendenser. Även olika sociala institutioner, som exempelvis attityder, visar sig påverka företagandet.

– Nu är jag i begrepp att ge mig in på nya områden. Eller, i varje fall nya variationer på samma tema. Jag kommer att kombinera de två forskningsområdena arbetskraftens rörlighet och näringslivsdynamik.

Hon kommer bland annat att studera vilka de nya företagen väljer att anställa. Är det de nya företagen som suger åt sig all välutbildad arbetskraft?

– Särskilt nu i kristider är det intressant att ta reda på mer om hur arbetskraftsdynamiken ser ut. Vart tar till exempel personer som är nyinträdda på arbetsmarknaden vägen, anställs de i nya företag eller inte?, säger Nyström.

För mer info:
andbr@infra.kth.se (Anders Broström)
hansl@infra.kth.se (Hans Lööf)
krny@infra.kth.se (Kristina Nyström)
cesis.abe.kth.se———–

1197

DELA