NY FORSKNING | Fler grönsaksodlare tar hjälp av AI

Maria
Gustafsson
DELA
Två personer sköter om vertikalodling.
Foto: Unsplash.

Traditionell grönsaksodling konkurrerar alltmer med inomhusodling som drivs med högteknologiska innovationer. Men vilka är innovationerna? Och varför väljer odlare att investera i dem?

– Än så länge är det främst kryddväxter och bladgrönsaker som är lönsamma att odla inomhus med avancerad teknik. De växer snabbt och säljs dyrt. Andra billiga grönsaker som tar lång tid att odla, som potatisen, är inte lönsam att odla på det sättet.

Det säger Annie Drottberger, Sveriges lantbruksuniversitet, som i sin doktorsavhandling har studerat vilka innovationer som odlingsföretagare inom olika produktionssystem använder.

– De flesta odlare är traditionella och har funnits i branschen länge. De är främst etablerade familjeföretagare med bakgrund i lantbruk eller trädgårdsnäringen.

Men i och med den tekniska utvecklingen har det kommit in andra typer av odlare.

– Vertikalodlare har ofta en bakgrund i teknikbranschen eller dagligvaruhandeln, och plockar in riskkapital för att etablera en odling från grunden.

Vertikalodlingens framfart

Vertikalodling är en trend som växt sig i stark i branschen. Det innebär att man odlar stora kvantiteter av kryddor och sallat i våningsplan i hyllsystem med LED-belysning, och odlaren styr ljuset och näringsinnehåll i grönsakerna med avancerad teknik.

Annie Drottberger. Foto: Mårten Svensson.

– Och så finns det farming-as-a-service, som är vertikal odling i miniformat. Grönsakerna odlas i växthus eller moduler inne i butik och de anställda sköter den. Men detaljerad styrning med teknik hanteras av odlare på distans genom en molntjänst.

Olika innovationstyper

De vanligaste innovationerna vid grönsaksodling är hydroponi (odling i vatten utan jord), automatisering, LED-belysning och artificiell intelligens.

– Sensorer i odlingen samlar data kring tex ljus och näring och kan på så vis ta fram ett recept för att få fram den bästa oreganon eller ruccolan genom att använda AI.

Annie Drottbergers forskning visar att innovationer används olika i olika produktionssystem, och att odlarna väljer innovationer som passar just det.

– Har du ett växthus så är det inte kompatibelt med vertikalodling, eftersom du redan har tillgång till ljus. Och kanske fungerar inte ditt värmesystem med den nya tekniken. Det som avgör vilken innovation odlaren tar in är om tekniken är funkar ihop med den teknik som odlaren redan har, vilket förstås kan skapa inlåsningseffekter.

Medvetna val

Grönsaksodlare är en påläst grupp som gör medvetna val utifrån den kunskap de har.

– Man kan lätt tro att vertikalodlare är de som läst på mest, men både växthus- och frilandsodlare har också koll på vilka alternativ som finns för verksamheten. De som inte satsar på högteknologi tycker ofta att det inte passar, att det är en för stor risk eller att det är för dyrt. Ibland kan det bästa vara att välja att inte göra en investering.

Hur tror du att grönsaksodlingen ser ut om 10-20 år? Kommer AI styra allt, eller kommer traditionell odling finnas kvar?

– Mycket av produktionen kommer att vara teknisk, men flera olika system kommer att finnas parallellt. Grönsaker som växer långsamt är inte lönsamma att odla vertikalt, men det är svårt att veta hur det ser ut om 20 år. Vad som styr är platsens förutsättningar, vad marken kostar, om det är stadsodling eller inte och hur vädret är. Om det är väldigt torrt eller regnigt skapar det ett mer sårbart läge, säger Annie Drottberger.

Kontakta annie.drottberger@slu.se

Mer om avhandlingen
Annie Drottberger disputerade nyligen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, med avhandlingen Introduction and adoption of innovations in horticultural production systems. I avhandlingen ingår det även en studie om hur tekniken kan leda till en mer hållbar odling.

Fler artiklar på samma tema:
Hårdkodad sallad revolutionerer affärsmodellen
Digitala innovation nyckeln till hållbart jordbruk – eller?

731

DELA