Många viljor präglar regional utveckling

Åse
Karlén
DELA

Följande text publiceras även i Entré nr 4, 2008:

Hur påverkar beslutsprocesser, entreprenörskap och politik den regionala utvecklingen? Frågan diskuteras i Maria Weimer-Löfvenbergs licentiatuppsats.

När representanter från det lokala näringslivet, kommunen och länsstyrelsen ska samarbeta kring en entreprenöriell idé är det upplagt för kulturkrockar. Men det är inte givet att kommunfolket står för det mest traditionella förhållningssättet, inte heller att näringslivsrepresentanterna är de mest entreprenöriella i församlingen.

Maria Weimer-Löfvenberg, Mittuniversitetet, har under fyra år följt projektet Björntanden: en satsning på en upplevelseanläggning på Frösön. Tanken bakom projektet är att locka turister till bygden, och därigenom skapa fler arbetstillfällen. Resultaten presenteras i licentiatuppsatsen Projektet Björntanden – Om beslutsprocesser, entreprenörskap och politik.

Weimer-Löfvenberg konstaterar att olika typer av beslutsprocesser har betydelse för hur ett projekt fortlöper. De kan antingen vara hindrande eller möjliggörande. Genomförandet av en entreprenöriell idé är också beroende av förutsättningarna på den geografiska platsen.

I fallet Björntanden krävdes en samverkan mellan den privata och den offentliga sektorns respektive intressen. Det historiska perspektivet, infrastrukturen, miljöfrågor och den eventuella nedläggningen av garnisonerna i Östersund är några exempel på faktorer som var viktiga för projektet.

Maria Weimer-Löfvenberg avslutade sin datainsamling i augusti 2006. Två år senare var den entreprenöriella idén fortfarande vid liv, men det är oklart om projektet Björntanden går mot genombrott eller kollaps, konstaterar hon.

För mer info: maria.weimer-lofvenberg@miun.se
———–

1577

DELA