”Man måste kunna navigera självständigt”

Anna-Karin
Florén
DELA
Robin Teigland. Foto: Niclas Brunzell.

Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 1, 2016:

Robin Teigland, grottforskare, framtidsscout och nybliven professor:

Robin Teigland vill fånga in det nya. Som nybliven professor vid Handelshögskolan i Stockholm, kan hon göra det hon tycker är roligast: Att forska och följa utvecklingen av ”det tredje internet”. För det är här, i skärningspunkten mellan strategi, teknologi, innovation och entreprenörskap, som framtiden ger sig till känna.

Robin Teigland vinkar glatt på andra sidan glasväggen som utgör entré till Handelshögskolans annex på Holländargatan i Stockholm. Hon är iförd reflexjacka, löpartajts och gummistövlar.

– Hej, jag cyklar. Om jag har föreläsningar brukar jag byta om, säger hon med en urskuldande gest mot outfiten. Dialekten är en blandning mellan norska, svenska och amerikanska.

Med några snabba steg är vi inne på kontorsrummet. Intervjun är det fjärde av dagens sex möten. Myndighetsrepresentanter, hightech-startups, riskkapitalister och bankchefer står också på mötesagendan.

I november förra året utsågs Robin Teigland till professor vid Center for Strategy and Competitiveness på Handelshögskolan i Stockholm. Hon är den sjätte kvinnan någonsin som är professor på skolan sedan starten 1909.

Hon började här som doktorand på 1990-talet, lockad till Sverige av ett jobb på McKinsey. Från Nashville, Tennessee – via en Bachelor på Stanford, en MBA på Wharton School, några jobb i riskkapitalbranschen i Silicon Valley, oljebranschen i Chile och en startup i Norge – till Holländargatan, Stockholm alltså.

Den röda tråden i Teiglands forskning är ”Communities of Practice”. Begreppet vill inte låta sig översättas till svenska utan att det blir missvisande, tycker Teigland. På ett ungefär betyder det kunskapsspridning och skapande i olika former av nätverk – i den verkliga världen eller den virtuella, men gärna i den entreprenöriella. Sammanhangen kan variera. Hon intresserar sig för skärningspunkten mellan strategi, teknologi, innovation och entreprenörskap.

– Vi behöver skapa större förståelse för hur teknologi underlättar kunskapsskapande inom informella nätverk över och utanför företagsgränser, och hur detta påverkar värdeskapandet i samhället.

Hon tycker att kombinationen gör henne till lite av en ”scout” på Handels. Därav den välfyllda möteskalendern.

– Jag rör mig hellre i utkanten av universitetsmiljön och fångar in det nya som händer där ute. Sen för jag in det i den akademiska världen.

– När jag började med min avhandling, forskade jag om traditionella multinationella företag som Ericsson och ABB. Men jag insåg snart att jag tyckte det var urtråkigt.

Genom bekanta från Stanford hörde Teigland talas om Icon Media Lab. Det ledde in henne på entreprenöriella företag med en fot i framtiden.

Men alla var inte övertygade om att hon valde rätt. Robin Teigland har blivit klappad på huvudet och kallad ”lilla gumman”. En senior fakultetsmedlem tyckte att hennes avhandling var ”skit”. En annan sa att ”det där kan du inte forska om” när hon valde informella nätverk i entreprenöriella företag framför väletablerade företagsjättar.

– Kommentarerna gjorde att jag började tvivla på mig själv, men sen tänkte jag: ”Nej, jag ska göra min grej”. Man måste kunna navigera självständigt för att klara sig här på Handels, konstaterar Robin Teigland.

Hon tillägger att det också finns många begåvade och inspirerande personer på lärosätet. Det var därför hon sökte sig dit från första början.

Skinnet på näsan, och det starka intresset för teknik och framtidsfrågor, kommer från uppväxten i en framsynt familj i Nashville. Pappan, professor i organisk kemi, förutspådde redan på 1970-talet att alla snart skulle ha hemdatorer. Han tog ofta med sin dotter till ett datorcenter där hon kunde leka med hålkort.

– Mina föräldrar tvingade aldrig in mig i den roll kvinnor förväntades ha. I Nashville, som är en typisk sydstat, fick flickor inte svettas, inte spela fotboll… De skulle vara söta och välskötta och leka med dockor – och gå på universitetet bara för att hitta en man.

Men Robin Teigland tyckte bättre om ”killgrejor”, som hon säger. Det var teknik som gällde, och extremsporter som forsränning och utforskning av grottor.

– Utbildning har genomsyrat min familj i generationer. Min farmor var en av tre kvinnor i sin generation som tog en master på universitet i Virginia, på 1920-talet. Min mor tog en master i genetik 1965. Jag visste att jag skulle bli forskare redan när jag började studera.

Professorstiteln innebär att Robin Teigland kan ägna sig helhjärtat åt det hon gillar mest, forskning och att följa utvecklingen av ”det tredje internet”. Just nu arbetar hon bland annat med studier av Sveriges så kallade unicorn-företag, ”fintech” och transformationen av finansbranschen, och om 3D-skrivare i konsumenthandeln.

Hon tror inte att vi har förstått hur fenomen som virtuella världar, kryptovalutor som Bitcoin med underliggande blockkedjeteknologi, delningsekonomi, 3D-skrivare och robotar kommer att påverka samhällsutvecklingen.

Snart kan vem som helst, när som helst, var som helst skanna in och skriva ut en produkt med en 3D-skrivare. Det ger upphov till en rad frågor om framtidens produktion, patenträtt och behoven av transporter till exempel. 3D-skrivarna kommer sannolikt att revolutionera produktionen. Tiden för stora produktionsenheter kanske närmar sig sitt slut?

– Vad händer med bilfabrikerna när vi kan skriva ut våra egna reservdelar, eller hela bilar?

I ett tidigare forskningsprojekt studerade Robin Teigland virtuella världar.

– Handel med varor och tjänster kan lika gärna bedrivas där, och vi kan hålla arbetsmöten med avatarer. Det låter som science fiction, men snart kommer Minecraftgenerationen ut på marknaden. De tar virtuella världar för givna.

Utvecklingen går i en rasande takt och samhällets institutioner har svårt att hänga med. Mycket av den nya produktiviteten låter sig inte fångas av traditionella mätmetoder eller skattemodeller, till exempel gratistjänster som Skype. Också skolan är hopplöst efter, menar Teigland.

– Barn lär sig inte mycket som är relevant, som hur man jobbar med teknik, till exempel programmerar en 3D-skrivare eller en robot. För att få del av det nya måste barnen lära sig själva eller, som i USA, gå på ”after school activities”.

Hon spekulerar i om också universiteten snart har spelat ut sin roll. De vetgiriga har tillgång till färskare kunskaper på nätet. Dessutom får ungdomar ett fördjupat lärande genom att gå in i virtuella världar. Där är lärandet även upplevelsebaserat.

– Det är skillnad mot att gå till biblioteket och slå upp ord i Encyclopedia Britannica, som vi gjorde när jag växte upp.

Själv ser Robin Teigland till att lära sig av sina fem barn, hur de använder internet, sina mobiltelefoner och läsplattor.

Hon menar att konsekvenser av utvecklingen blir att lokalsamhället kommer att stärkas. Vi kommer att pendla mindre och arbeta mer åt oss själva, utifrån tillfälliga plattformar. Inte olikt hur många frilansar och konsulter redan arbetar. Och som det var innan den första industriella revolutionen.

I framtiden vill Robin Teigland se mer forskning om integreringen av människa och maskin, om stamceller som går att programmera och chip i kroppen.

– Det kommer att bli mycket sådant så småningom. Här finns många viktiga frågor kring integritet som behöver utredas. Bland annat eftersom det kommer att bli möjligt att spåra alla människor, överallt på jorden, säger hon.

Kontakta robin.teigland@hhs.se

Mer av Robin

Why doesn”t downsizing deliver? A multi-level model integrating downsizing, social capital, dynamic capabilities, and firm performance. The International Journal of Human Resource Management, online 1 februari 2016 (tillsammans med Andrew Schenkel).

The Sharing Economy: Embracing Change with Caution. Entreprenörskapsforum, 2015 (tillsammans med Anna Felländer och Claire Ingram).

Stockholm FinTech: An Overview of the FinTech sector in the greater Stockholm region. Handelshögskolan i Stockholm, 2015 (tillsammans med Nicholas Wesley-James, Claire Ingram och Carl Källstrand).

Balancing on a tightrope: Managing the boundaries of a firm-sponsored OSS community and its impact on innovation and absorptive capacity. Information and Organization, nr 1, vol 24, 2014 (tillsammans med Paul M Di Gangi, Björn-Tore Flåten, Elia Giovacchini och Nicolas Pastorino).

The Immersive Internet: Reflections on the Entangling of the Virtual with Society, Politics and the Economy. Palgrave Macmillan, 2013 (redaktör tillsammans med Dominic Power).

Mer om Robin

Bakgrund Robin Teigland gjorde sin grundutbildning vid Stanford University och tog sedan en MBA vid Wharton School, University of Pennsylvania. 2003 la hon fram sin doktorsavhandling Knowledge Networking: Structure and Performance in Networks of Practice vid Center for Strategy and Competitiveness på Handelshögskolan i Stockholm, där hon i dag är professor. 2013 och 2014 nominerades hon till en av ”Global Top 50 Business Professors” på Twitter. Hon är expertgranskare för UK Economic and Social Research Council och Vinnova.
Fritid Stand up paddling och surfing. Hon blev nyligen invald som kassör i Swedish Surf Association.
Aktuell Som nyutnämnd professor i företagsekonomi vid Center for Strategy and Competitiveness på Handelshögskolan i Stockholm. Robin Teigland är den sjätte kvinnan någonsin som är professor på skolan sedan starten 1909.———–

4904

DELA