LOK virtuell forskning

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2001:

LOK är ett virtuellt forskningscenter som formats i samarbete med forskare från fyra av Danmarks största universitet och högskolor. LOK står för Ledning, organisation och kompetens, och speciellt intresse riktas mot dessa forskningsområden i små och medelstora företag inom Danmark.

Även om LOK i huvudsak är ett virtuellt forskningscenter och de anknutna forskarna finns spridda över hela Danmark, så finns ändå en fysisk plats där LOK har sin bas. Det är på Flemming Poulfelts kontor på Handelshögskolan i Köpenhamn. Poulfelt är professor på Institut för Ledelse, Politik og Filosofi och tillika navet i det virtuella LOK-hjulet.
– Organisationen är ganska löst hållen. Det är viktigt med ett bra samarbete mellan de olika delarna inom LOK, men vi respekterar också deras autonomi, säger han.

– De tre huvudmålen för LOK är att ha internationellt bra forskning, att forskningen ska ha praktiskt nytta och att den ska ha en positiv effekt på utbildningen på institutioner både inom och utom projektet.

Fem temaområden

Inom LOK samsas fem övergripande temaområden. Under varje temaområde drivs ett antal projekt med olika inriktning, totalt 15 olika projekt. Tanken är att de olika projekten ska komplettera varandra och dra nytta av varandras resultat.

Ett av temaområdena har rubriken Innovation och entreprenörskap och leds av professor John Ulhøi vid Handelshögskolan i Århus. Ett av de tre projekt som ligger under det temaområdet kallas för LOK 3.1 eller SNE, Sociala nätverk och entreprenörskap, och drivs även det av professor Ulhøi. Han menar att många studier som rör entreprenörskap fokuserar för mycket på den enskilda entreprenören och dennes personlighet. Det är också viktigt att se till de sociala nätverk som ofta har stor betydelse för företagandet, det så kallade sociala kapitalet.
– Att vara entreprenör är inget soloprojekt, utan är ofta beroende av ett nätverk med människor. Förhållandet mellan de som startar ett företag är ofta symbiotiskt. Man har kunskap inom olika områden och ser till att använda den kunskapen på bästa sätt, säger John Ulhøi.

SNE-projektet fokuserar på högteknologiska branscher som IT och bioteknologi. Under det år som projektet har pågått har man samlat in data från företag i dessa branscher, och man hoppas så småningom kunna presentera nya och originella resultat på området.

Patrizia Venturelli Christensen är forskningsadjunkt vid Handelshögskolan i Århus och arbetar också med SNE-projektet.
– Vi kommer att följa samma företag och entreprenörer under tre år för att se hur de agerar i ett längre perspektiv. Intressanta frågor är hur det går för de olika företagen och vilken ställning entreprenörerna har längre fram. Om de behåller företaget själva eller säljer, om de stannar kvar som anställda eller väljer att lämna företaget helt, säger hon.

För att verifiera resultaten från intervjuerna med entreprenörer genomförs en enkätundersökning med ett stort antal högteknologiska företag.

Förmedlar forskningsresultat

Förutom den dagliga forskningen anordnar LOK konferenser som är tillgängliga för utomstående. Det finns även planer på att ge ut en bok med samlade forskningsresultat från de olika projekten inom LOK. Annars går det viktigaste arbetet ut på att kontinuerligt förmedla de forskningsresultat som de olika projekten inom LOK kommer fram till. Ute på de institutioner som ingår i LOK anordnas seminarier som anknyter till verksamhetsområdena.

Totalt är ungefär 50-60 personer engagerade inom LOK, och de flesta sköter sina åtaganden på deltid. LOK startade formellt 1999, och har till en början fått finansiering för fyra års forskningsarbete.
– Efter de fyra åren får vi ta ställning till hur arbetet ska fortsätta. Det beror bland annat på om vi får ytterligare finansiering, säger professor Flemming Poulfelt.

Fakta LOK

Det virtuella forskningscentret LOK består av forskare från Handelshögskolan i Köpenhamn, Handelshögskolan i Århus, Syddanska Universitetet och Ålborgs Universitet.
De fem temaområdena inom LOK är Ledning och utveckling av mänskliga resurser i SMF, Verksamhetsförändring och förnyelse, Innovation och entreprenörskap, Verksamheters organisation och kompetensuppbyggnad i ett samarbetsperspektiv samt Ledning av kunskapsprocesser.
———–

1066

DELA