Kriminalitet och byråkrati ett problem

-
 -
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 1997:

Hög kriminalitet, smutsiga gator samt tröga byråkrater. I San Francisco påverkar dessa faktorer företagens expansioner mest av allt.

Svårigheterna med att expandera kan se olika ut på olika håll. Det framkom tydligt när professor William B. Gartner, University of Southern California, var på Sverigebesök och berättade om vilka hinder som amerikanska företagare möter.

1 400 företagare i San Francisco har svarat på hur de skulle kunna växa, vilka problem de möter, vilka förändringar de skulle vilja ta till stånd i kommunen med mera.
– Brottsligheten påverkar mycket. Områden med hög kriminalitet hade en extremt liten andel företag som växte, säger Gartner.

Speciellt drabbades detaljhandeln men korrelationen var hög i alla branscher. Ren närmiljö spelar också stor roll.
– Som ett resultat av undersökningen satte kommunen in resurser och började städa regelbundet, i vissa områden så ofta som en gång i timmen, säger William B. Gartner. Ett tredje problem är
att byråkratin upplevs som minst sagt svårhanterlig. Myndighetspersoner inser inte hur beroende företagare är av snabb och korrekt administration.

– Ta till exempel en företagare som vill expandera. Han får ett erbjudande om att ta över lokalen intill och måste bestämma sig inom 30 dagar. Men för att få det tillstånd som krävs tar det 90 dagar, säger Gartner, och menar att kommunen måste kunna lära sig att agera snabbare gentemot företagarna.
———–

1814

DELA