Konflikter i familjeföretag – så undviker ni dem

Maria
Linde
DELA
Mattias Nordqvist. Foto: Juliana Wiklund.

Det finns konflikter i alla företag, och särskilt dramatiska blir de i familjeföretag. Men det finns sätt att minska risken för att konflikter uppstår.

Den familjeägda IT-koncernen Hogia, som har runt 700 anställda, skakas just nu av en konflikt i ägarfamiljen. Sönerna, som båda är minoritetsägare, har stämt sin pappa, grundaren och majoritetsägaren Bert-Inge Hogsved. Historien har blivit känd då Dagens Nyheter har skrivit om den.

– Konflikter mellan ägare eller medarbetare är vanliga inom alla typer av företag. Men i familjeföretag blir det mer långtgående strider och dramatiska konsekvenser än i en vanlig affärsmässig relation, säger Mattias Nordqvist, Handelshögskolan i Stockholm och tidigare chef för Center of Family Enterprise and Ownership vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Det finns olika typer av konflikter. Uppgiftsorienterade konflikter, till exempel, bygger på att man har ett gemensamt mål men olika idéer om hur man uppnår det. Det behöver inte vara något dåligt, tvärtom kan det medföra positiva saker som mer dynamik och kreativitet i företaget. Relationskonflikter däremot, är enligt Mattias Nordqvist alltid destruktiva.

– De är vanliga i familjeföretag men det är sällsynt att de blir offentliga på ett sätt som i Hogia-fallet. I och med att det är så många känslor inblandade blir alltid någon förlorare. Det är svårt att se att någon skulle gå vinnande ur den här konflikten eftersom de är familj.

Rollkonflikter är en annan klassisk genre i företag och extra vanligt i dem som ägs av familjer.

– Det kan vara svårt att skilja på privata och professionella roller vilket ofta är grogrund för konflikter, menar Mattias Nordqvist.

Andra vanligt förekommande spänningar är då några av ägarna jobbar på företaget och andra inte. De förstnämnda vill ofta återinvestera vinsterna i företaget och de andra vill hellre ha utdelning. Eller – några vill ta mer riskbaserade beslut och andra vill ta det lugnare.

Hur mycket skadas företaget av familjekonflikter?

– Det beror på. I bland handlar konflikten om olika syn på i vilken riktning företaget ska gå, vilket kanske slutar med att några ägare köps ut. En förändrad ägarstruktur kan vara positivt för företaget om det blir tydligare vart man är på väg.

– Man ska komma ihåg att familjeföretag är mer framgångsrika än andra när man väl lyckas. Det beror på de starka värderingarna som verksamheten ofta bygger på. De är långsiktiga med stort tålamod, och klarar ofta bättre av kriser än andra företag. Har familjen en gemensam syn och tror på långsiktighet är det en mycket bra ägarform, säger Mattias Nordqvist.

Råd för att undvika konflikter i familjeföretag:
• Planera tidigt för vilka principer som ska styra företaget.
• Ha en tidig dialog om familjens relation till företaget. Skiljer sig synen åt, kan det behöva göras något åt det.
• Ha en öppen dialog om företagets framtid och planera för en långsiktig utveckling.
• Skapa en tydlig successionsplanering.
• Ta hjälp av experter om det behövs.

Kontakta mattias.nordqvist@hhs.se

Hogia-konflikten går att läsa om i Dagens Nyheter (betalartikel).

Borde fler företag övergå till stiftelseformen för att bli mer långsiktiga? Läs mer om kommande forskning på området.

2549

DELA