Kompisar viktiga för avknoppare

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2008:

Teknik är inte allt, ens i nya teknikbaserade företag. Mattias Johansson visar i sin avhandling att personliga relationer ofta avgör vilka resurser företaget får tillgång till. Styrelseledamöter bidrar med kunskap och legitimitet.

Mattias Johansson har lagt fram avhandlingen Resource acquisition and relationships in new technology-based firms vid Universitetet i Oslo.

– Jag är intresserad av entreprenörskap som bygger på forskning och ny teknik. Som doktorand började jag fundera över hur avknoppade företag anskaffar resurser i tidiga faser. Ny teknik är förknippat med stor osäkerhet, och företagen kan ha svårt att skaffa pengar och partneravtal, säger Mattias Johansson.

Avhandlingen innehåller fyra artiklar, varav två handlar om resurser och relationer i avknoppare från akademin respektive industrin. Den tredje artikeln är teoretisk, och den fjärde diskuterar styrelsens roll i nya företag.

– Akademiska avknoppningar är beroende av mer forskning. Samtidigt har företagen begränsade resurser – och forskning är dyrt. För att få tillgång till utrustning, råd och duktiga personer vänder de sig ofta till sin tidigare heminstitution.

Finansiera en forskare

En stor del av den tidiga resursanskaffningen sker informellt. Gränserna blir flytande till exempel när en professor grundar ett företag, men fortfarande har ett ben kvar i akademin.

– Ett mer formellt sätt är att som avknoppat företag finansiera en doktorand. Det är en billig väg till forskning, och även ett sätt att utbilda potentiell framtida arbetskraft. Om den teknologi man försöker kommersialisera är väldigt specifik finns det kanske inte ens någon arbetsmarknad.

Men relationerna kan också innebära problem. Starka band bygger på ömsesidigt förtroende, givande och tagande. Sådana relationer tar lång tid att bygga upp, och det är svårt att hinna skapa starka band till flera olika aktörer.

– Företaget blir lätt beroende av en enda institution, på ett universitet. Det blir då samtidigt beroende av den institutionens förmåga att generera medel från olika forskningsfinansiärer.

När det gäller företagsavknoppningar har Mattias Johansson fokuserat på en speciell sektor inom telekomindustrin. Även där är personliga relationer viktiga för tillgång till information, utrustning och kompetenta medarbetare.

– För att få effektiv tillväxt krävs ett brett nätverk inom sektorn. Nya företag kan ha svårt att anställa personer som redan har trygga jobb. Genom att utnyttja personliga relationer kan de lokalisera och rekrytera duktiga personer.

Om man redan från början känner varandra, har liknande kunskap och arbetssätt, blir startsträckan ganska kort. Johansson konstaterar att högre kompetens också innebär högre löner, men denna kostnad vägs ofta upp av låga upplärningskostnader och snabb integrering i företaget.

Djup kunskap ger legitimitet

Mattias Johansson har också studerat styrelserna i 300 IT-företag som startade 1997-2003 i Stockholm. Han finner att det är positivt att ha styrelsemedlemmar som samtidigt sitter i styrelser för andra bolag inom samma bransch. Om styrelsen har engagemang i andra branscher är mindre betydelsefullt.

– Nya teknikbaserade företag kännetecknas av relativt hög osäkerhet. Ett sätt att reducera denna osäkerhet gentemot externa aktörer – finansiärer – är att visa att man kan branschens spelregler. Då är det viktigt med en styrelse som har bra kontakter inom en viss bransch, och kontinuerligt får in ny information.

Att rekrytera branschkändisar till styrelsen kan också öka legitimiteten.

– Att som nystartat telekomföretag ha Michael Treschow i styrelsen ger onekligen en viss tyngd, säger Johansson.

För mer info: k.m.johansson@sfe.uio.no
———–

1028

DELA