Kartläggning genererar nya forskningsfrågor

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2003:

Den amerikanska riskkapitalmarknaden har växt explosionsartat, men mindre än fem procent av pengarna investeras i företag ägda av kvinnor. Ur detta faktum föddes Dianaprojektet. Nu har det mynnat ut i en bok.

Candida Brush, Nancy Carter, Elizabeth Gatewood, Patricia Greene och Myra Hart är professorer vid fem olika universitet i USA. Tillsammans skapade de 1999 forskningsprojektet Diana* som syftar till att studera kvinnliga entreprenörer och riskkapital, ur både utbuds- och efterfrågeperspektiv. Spridningen av kunskap från Dianaprojektet sker i samarbete med Esbri.

I boken Women Entrepreneurs, Their Ventures, and the Venture Capital Industry har Dianaforskarna sammanfattat närmare 300 artiklar om kvinnliga företagare och/eller riskkapital som publicerats i nio ledande vetenskapliga tidskrifter. Artiklarna är från mitten av 1970-talet och framåt och de har kategoriserats efter studiens art, typen av data, urval och variabler.

– Vi har pratat om att skriva en bok ända sedan det första planeringsmötet med Dianagruppen. Vi hade läst mycket om kvinnliga entreprenörer och ville samla alltsammans på ett ställe. Samtidigt ville vi bidra med ett verktyg som kan uppmuntra andra forskare att ge sig in i fältet, berättar Patricia Greene som är professor vid University of Missouri-Kansas City.

Osynlig forskning

Syftet med boken är att summera en hel del av den befintliga litteraturen och visa på luckor i forskningen inom området. Det mest slående resultatet är att det finns en hel del forskning om kvinnliga företagare respektive om riskkapitalindustrin. Men i genomsökningen av forskningen har Dianaforskarna bara hittat en enda artikel som handlar om både kvinnor och riskkapital – och den har de själva författat.

– Vi får ofta frågor om varför det finns så lite forskning, men det finns faktiskt en hel del. Den samlade forskningen har bara inte varit så synlig. Vi hoppas att boken ska visa att det finns en stark forskningsbas som bör byggas på ytterligare, säger Greene.

Levande dokument

Dianaprojektets första bok ska fungera som ett fnuttlevande dokumentfnutt och uppdateras regelbundet. I senare upplagor kommer artiklar som missats att ingå. Fler tidskrifter och nya artiklar kommer också att inkluderas.

– Förhoppningsvis kommer framtida versioner av boken visa att den första upplagan genererat en hel massa ny forskning.

Efter att denna första bok avslutats satsar Dianaforskarna internationellt, bland annat genom en serie konferenser.

– Den första konferensen genomförs i Stockholm i juni i år, vilket innebär att vi kommer att få uppleva en svensk midsommarafton. Det ser vi fram emot, hälsar Patricia Greene å de övriga Dianaforskarnas vägnar.———–

1430

DELA