”Jag ser priset som ett erkännande”

Jonas
Gustafsson
DELA
Foto: Henrik Killander

I fredags mottog Allan Gibb det nyinstiftade European Entrepreneurship Education Award (EEEW) vid en ceremoni på Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Gibb är professor emeritus vid University of Durham, England, och får priset för sina pionjärinsatser för europeisk entreprenörskapsutbildning.

Det blev alltså Allan Gibb som fick premiärupplagan av European Entrepreneurship Education Award. Priset på 100 000 kronor kommer att delas ut ”årligen under minst fem år, till en person eller organisation som på ett väsentligt sätt bidragit till utvecklingen av entreprenörskapsutbildning på akademisk nivå i Europa”. Bakom priset står Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship på Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Professor Hans Landström är ordförande för priskommittén.

– Om man tittar runt om i världen finns många priser som är forskningsbundna, men få som lyfter fram utbildning inom entreprenörskap och småföretagande. Tanken är att uppmärksamma vikten av utbildning inom entreprenörskap, främja utvecklandet av nya utbildningsmetoder och sprida kunskap om entreprenörskapsutbildning bland akademiker och policymakare, sa Landström under ceremonin.

I priskommitténs motivation står bland annat att Allan Gibb är ”en sann pionjär inom utbildning och lärande i entreprenörskap i Europa. I nästan fyra årtionden har han inspirerat, inte bara en äldre generation akademiker, men också influerat yngre lärare inom området. Och inte minst policymakare på en internationell arena.”

Allan Gibb var mycket glad för sitt pris.

– När de ringde och berättade om priset satt jag vid frukostbordet med min fru. Efter telefonsamtalet satt jag tyst, och min fru undrade om det var dåliga nyheter. ”Nä, jag bara reflekterar”. ”OK, vad känner du?”, undrade hon. Jag svarade att jag kände mig ödmjuk, varpå hon svarade: ”Det var något nytt, det har jag aldrig hört dig säga förut”.

– Jag ser priset som ett erkännande – inom ett mycket viktigt område. Ett område där praktiker och akademiker måste jobba tillsammans, och där det finns en hel del förvirringar. En viktig sak är att entreprenörerna själva är engagerade, och det är fantastiskt att ni har engagerade entreprenörer här i Lund, sa Gibb och syftade på Sten K Johnsons finansiering av såväl centrumet som priset.

Gibb lyfte också fram att universiteten generellt i dag måste vara mer öppna för att ta in kunskap utifrån. Att akademiker numera, till och med det äldre gardet, börjar inse detta ser han som något mycket positivt.

– Vi kan inte skilja på teori och praktik inom samhällskunskaperna, de måste hänga ihop, sa Allan Gibb.

I nästa nummer av Entré publicerar vi en längre porträttartikel med Allan Gibb. ———–

2495

DELA