Internationell jämförelse av entreprenöriell aktivitet

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även i tidningen ”Forskning om entreprenörskap & småföretag” (Entré) nr 1, 2000:

Esbri förstärker sin profil som ledande forskningsinstitut i Sverige inom området nyföretagande med projektet ”Global Entrepreneurship Monitor” (GEM). Projektet kommer om några år att kunna besvara frågan varför vissa länder är mer entreprenöriella än andra. Under våren och sommaren kommer mer än 15 000 vuxna personer och närmare 500 experter inom olika aspekter av entreprenörskap intervjuas i de 16 länder som deltar.

Projektet ska besvara fyra aktuella frågor:
– Hur stor är den entreprenöriella sektorns påverkan på ett lands ekonomiska tillväxt?
– Hur påverkar de entreprenöriella aktiviteterna det nationella välståndet, mätt i tillväxt av BNP och skapande av nya arbeten?
– Hur påverkar den nationella kontexten landets egna entreprenöriella aktiviteter?
– Vad kan göras för att befrämja entreprenöriella aktiviteter?

I projektet definieras entreprenörskap som ”Försök till att skapa nya affärsverksamheter som soloföretagare, ett nytt företag eller utvecklingen av existerande företag. Dessa försök görs antingen av en ensam person, en grupp, eller ett redan etablerat företag.”

Specifik nordisk delstudie

Första året deltog tio länder: G7-länderna (Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA) samt Danmark, Finland och Israel. Nu har den gruppen utökats till sexton länder. Bland de nya länderna återfinns Sverige och Norge. Förra årets undersökning visade att Danmark och Finland hade låg grad av entreprenöriell aktivitet jämfört med de andra länderna som deltog. Studier från Sverige och Norge indikerar att dessa länder kan komma att visa liknande resultat i årets upplaga av ”Global Entrepreneurship Monitor”. Detta trots att invånarna i de nordiska länderna är i stort sett lika positiva till företagande som invånare i länder med större grad av entreprenöriell aktivitet. Denna gemensamma problematik gör att forskargrupperna i de inblandade nordiska länderna kommer att samarbeta närmare för att studera det som förefaller vara ett specifikt nordiskt problem. Resultaten av studien kommer att presenteras under hösten 2000.———–

1304

DELA