Företagen styrs av högre makter

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2002:

Marcus Box har studerat utvecklingen i sex generationer av företag. Tillväxt, framgång och konkurser kan inte förklaras enbart med företagsspecifika variabler, menar han. Makroekonomiska förhållanden är minst lika viktiga.

Marcus Box är verksam vid Centrum för bank och finans (CeFin), Södertörns högskola. I sin licentiatuppsats New Venture, Survival and Growth* har han följt sex generationer Stockholmsföretag, från starten 1899, 1909, 1921, 1930, 1942 respektive 1950 fram till 1990-talet. Uppsatsens övergripande syfte är att utveckla en struktur för forskning kring företags överlevnad, tillväxt och utveckling genom att följa dem över tiden.

Tidigare forskning i ämnet fokuserar till stor del på individuella eller företagsspecifika faktorer, till exempel hur ledningen agerat. Box menar däremot att hänsyn även måste tas till omvärldsfaktorer som BNPs utveckling och räntenivåer, samt till strukturella faktorer som företagens storlek och ålder. Företagen har sällan full handlingsfrihet, utan begränsas av makroekonomiska förhållanden.

Totalt ingår 2 020 aktiebolag i studien. 347 av dessa var fortfarande verksamma på 1990-talet, men överlevarna uppvisade inte någon speciellt stor tillväxt. Box finner att företag som startar i liten skala fortfarande är relativt små, även femtio år efter starten. Han visar även på ett visst samband mellan företags ålder och storlek, även om det finns undantag: de äldsta generationerna rymmer många småföretag medan det i den näst yngsta finns en stor andel större företag.

En annan slutsats är att strukturcykler, räntor och BNP-tillväxt påverkar företagens tillväxt. Enligt Box är det därför nästintill omöjligt att beräkna ett företags framtida tillväxt genom att enbart titta på den historiska tillväxten.

För mer info: marcus.box@sh.se

* Licentiatuppsatsen har lagts fram vid Ekonomisk-historiska institutionen, Stockholms universitet.———–

1656

DELA