Entreprenörer i samhällets tjänst
- Publicerad: 1 apr 2009,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 1 apr 2009,
- 3:30 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2009:
Popkollo, Fryshuset, Dem Collective och Freja barnmorskemottagning. Alla är de exempel på entreprenörskap med ett syfte bortom det ekonomiska. En ny bok från KK-stiftelsen ägnar sig helt åt ämnet samhällsentreprenörskap.
Entreprenörskap är större än bara företagande. Det handlar om att göra, om att sätta igång något – kanske är det en av människans grundläggande egenskaper. Samhällsentreprenörer är personer som sätter igång något med ett samhällsnyttigt syfte. Och de finns överallt: i offentlig sektor, i näringslivet och inom akademin.
Det är utgångspunkten för Samhällets entreprenörer – En forskarantologi om samhällsentreprenörskap (KK-stiftelsen, 2009). Redaktörer är Malin Gawell, Bengt Johannisson och Mats Lundqvist.
Boken har en bred ansats och här samsas begrepp som social ekonomi, publikt entreprenörskap, CSR, socialt entreprenörskap och activist entrepreneurship. 16 författare bidrar med sina perspektiv på ämnet. Bland annat skriver Per Frankelius och Jan Ogeborg om hur samhällsentreprenörskapet lyfte Irland från kris till framgång.
Bengt Johannisson och Caroline Wigren uppmanar oss att bejaka samhällets outsiders. Dessa entreprenörskapande provokatörer exemplifieras av bland andra High Chaparrals grundare Big Bengt och konstnären Lars Vilks.
I ett annat kapitel går Malin Gawell in på hur samhällsentreprenörskap kan kopplas till aktivism när hon beskriver hur organisationen Attac bildades i Sverige.
Skriver i boken gör även bland andra Elisabeth Sundin och Malin Tillmar.
För mer info: malin.gawell@esbri.se
———–