Designa din exit

Åse
Karlén
DELA
-

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2017:

rubrikhbDesigna din exitklartslut

Enhörningar, AI, neurala nätverk och data som är guld värd. Det var några av samtalsämnena på den fjortonde upplagan av Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Bland talarna fanns entreprenörer, finansiärer, policymakare och forskare.

– En exit innebär att man säljer sitt företag för en massa pengar. Men det är också starten på något nytt, spännande och inspirerande. Man måste planera och designa sin exit noga, sa entreprenören och investeraren Navin Thukkaram som var en av talarna på Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum i Stockholm 13 november 2017.

Rötterna har han i Indien, men tack vare sin företagsamma och riskvilliga far har han också vuxit upp i Danmark, Tyskland och Kanada och USA. I dag delar han sin tid mellan USA och Sverige.

– Mitt allra första techbolag, Qwiki, var en tjänst för att sätta ihop bilder och videoklipp till en film.

Qwiki var hett, fick utmärkelser, drog in stora pengar – men hade ingen färdig produkt som folk ville betala för.

– Startups lägger ner och försvinner hela tiden, det är inget konstigt med det. Men det var inget alternativ för oss. I stället satte vi ihop en galen plan. Vi bestämde oss för att avskeda halva personalstyrkan och slakta de två produkter som vi hade plöjt ner massvis med tid och pengar i. Sedan skulle vi ta fram en Iphoneapp, se till att den blev en succé, och sälja snabbt. Helst till Yahoo.

Och så blev det faktiskt. Thukkaram konstaterade att steget från ultimate hero till total zero inte alls är långt i startupvärlden, men den här gången hade han tur. Och en skickligt utformad exitstrategi förstås.

Anne Lidgard leder Vinnovas Silicon Valley-kontor och bidrog med en trendrapport därifrån.

– Artificiell intelligens, AI, har varit på tapeten i 15 år. Kopplat till det pratar man nu om deep learning och neural networks. Nästan alla startups säger att de håller på med AI, men nu börjar investerarna bli smartare. De frågar: ”Vad har du för data?”. Det gäller att ha högkvalitativ data, och big data har blivit massive data. Data är det nya guldet, konstaterade Lidgard.

Dave Chase, är amerikan, serieentreprenör och investerare, framförallt inom vårdbranschen. Han talade om vikten av att synas som entreprenör – och att det inte behöver betyda en påkostad marknadsföringsbudget.

– Jag hatade att skriva i skolan, nu ser många mig som skribent och författare. Att skriva och prata är ett viktigt sätt att nå ut med din story. Det spelar ingen roll inom vilken bransch du verkar, om du har startat ett företag har du en åsikt. Utnyttja det, sa Chase.

Skype, King, Spotify, Mojang och Klarna är alla företag grundade i Stockholm som är värderade till över en miljard dollar. Varför har just Stockholmsregionen lyckats producera så många enhörningar? Det var temat för professor Robin Teiglands anförande.

För att förstå vad som är unikt i Stockholm behöver vi fokusera på tre olika nivåer: individen, företaget och ekosystemet.

– Linkedin gjorde en stor undersökning som visade att Stockholm har en stor ”brain gain”. Talanger flyttar hit – de vill komma hit, konstaterade Teigland.

Hon menar att en av Stockholms – och kanske Sveriges – fördelar är att vi är användarcentrerade. Tekniken blir en möjliggörare, snarare än målet i sig.

På företagsnivå handlar det mycket om att bygga relationer som sträcker sig mellan olika sociala nätverk. Att våga ifrågasätta, och kliva ur sin bekvämlighetszon när det gäller nätverkande.

– Lika barn leka inte bäst – olika barn leka bäst. Vad händer om jag tar en idé från ett sammanhang till ett annat? Kanske uppstår något helt nytt, sa Teigland.

Fakta

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum arrangerades av Esbri och Commercial Service vid amerikanska ambassaden. Huvudpartner var Vinnova, tidningen Entreprenör var mediepartner. Forumet fungerade också som kickoff för Global Entrepreneurship Week (GEW) i Sverige. GEW är en global manifestation för entreprenörskap, i år deltog hela 170 länder.

Vill du se återuppleva forumet? Webb-tv från hela dagen, sammanfattande blogginlägg, bilder, info om talarna och mycket mer hittar du via www.esbri.se/sweden-us-2017. Mer information om GEW finns på www.gew.se———–

1247

DELA