Därför riskerar entreprenörskapsforskare uppfinna hjulet på nytt

Maria
Linde
DELA
Hans Landström. Foto: Lasse Strandberg.

Entreprenörskapsforskningen har de senaste åren haft ett stort inflöde av forskare från en mängd discipliner. En tillgång på många sätt – men det finns också risker med ett forskningsfält i ständig förändring.

Hans Landström, Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship vid Lunds universitet har skrivit artikeln The Evolution of Entrepreneurship as a Scholarly Field. I den redogör han för hur entreprenörskapsforskningen har utvecklats under sina dryga 50 jordsnurr. För att använda Landströms egen metafor har fältet gått från att under 70-talet vara ett småföretag med några enstaka forskare, till att i dag vara en global koncern. Men resan hit har varit allt annat än spikrak.

– Under 1980- och 90-talen var ämnet hårt kritiserat för den låga forskningskvaliteten. Ett strategiskt arbete av många forskare påbörjades för att öka kvaliteten. Tidigt 00-tal började entreprenörskapsforskningen bli alltmer akademiskt legitim, säger Hans Landström.

Gräsrotsfinansiering, grön teknologi och socialt entreprenörskap är exempel på ämnen som är relativt nya inom entreprenörskapsforskningen. Och har förändrat och breddat fältet.

– Det är spännande med balansen mellan att ämnet är akademiskt legitimt, och extremt föränderligt på grund av att det är så verklighetsnära, säger Hans Landström.

Samtidigt menar han att det finns risker med ett forskningsfält som är föränderligt och där inflödet av nya forskare från andra discipliner är konstant. Han argumenterar till exempel för att kunskapsutvecklingen som har skett under de 50 åren inte alltid tas tillvara.

– I stället för att basera sin kunskap på den forskning som redan finns inom fältet, finns det i dag tendenser bland entreprenörskapsforskare att citera den senaste publicerade artikeln. Men ett framgångsrikt företag ser till att basera sina nya affärsmöjligheter på den resursbas som finns. Jag har samma tanke om forskningen, annars riskerar man att uppfinna hjulet på nytt, konstaterar Hans Landström.

Kontakta hans.landstrom@fek.lu.se

Till artikeln The Evolution of Entrepreneurship as a Scholarly Field.———–

788

DELA