Chiles entreprenörer skördar kapitalismens frukter

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2005:

I Chile undanröjde socialistiska reformer effektivt de gamla institutionerna. Detta banade väg för kapitalismen. Paulina Rytkönen kallar detta en fnutthistorisk ironifnutt i sin avhandling om chilenska entreprenörer.

Paulina Rytkönen har lagt fram doktorsavhandlingen Fruits of Capitalism: Modernisation of Chilean Agriculture 1950-2000 vid Lunds universitet, men är numera verksam vid Södertörns högskola. Hon intresserar sig för 1980- och 1990-talets ekonomiska under i Chile, en period av stark tillväxt. Till stor del kan den positiva utvecklingen tillskrivas moderniseringar i jordbruket, och Rytkönen har studerat produktionen av mjölk, vin och frukt.

Socialismen genomfördes i Chile mellan 1970 och 1973. I och med den raserades gamla strukturer och ägandeförhållanden. Detta, menar Paulina Rytkönen, var en perfekt grogrund för kapitalismen. För de lokala bönderna öppnade sig nya exportmöjligheter, samtidigt som de tvingades konkurrera med importerade produkter på hemmamarknaden.

Utifrån Erik Dahméns teori om utvecklingsblock i ekonomin visar Rytkönen på det omvandlingstryck som uppstod bland mjölk-, vin- och fruktproducenterna. Enligt Dahmén utvecklas ekonomin när det finns obalanser, positivt eller negativt tryck, som får aktörerna att vilja lösa problem eller utnyttja möjligheter.

De chilenska lantbrukarna blev mer eller mindre tvungna att förnya sig, utnyttja ny teknologi och bli mer effektiva. De ökade exempelvis hygienen, använde elstängsel för att föra djuren till nya betesmarker och införde nya typer av gödsel. Många bönder uppfann också nya hjälpmedel och produkter som ökade kvaliteten.

För mer info: paulina.rytkonen@sh.se———–

1473

DELA