CESIS satsar på internationella samarbeten

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2007:

Forskare från KTH, Internationella Handelshögskolan i Jönköping och SISTER samlas inom CESIS virtuella väggar. Forskningscentrumet drog igång 2004 och går 2007 in i fas två. Med en färsk aktivitetsplan är siktet inställt på innovation och tillväxt.

Martin Andersson är forskningskoordinator på CESIS sedan januari i år (se även artikeln på nästa sida). Förutom att forska själv ska han marknadsföra och utveckla centrumet.

– På CESIS har vi ett innovationssystemperspektiv. Vi vill öka förståelsen för hur FoU och andra innovationssatsningar hänger ihop med ekonomisk tillväxt i företag, branscher och hela ekonomin.

– Ett annat mål är att CESIS ska bli ett internationellt nav för samarbeten inom innovations- och tillväxtforskning, säger Andersson.

I CESIS nyskrivna aktivitetsplan sammanfattas forskningsstrategin i en modell som sätter det enskilda företaget i centrum. Till de faktorer som ska studeras hör bland annat företagskaraktäristika (till exempel storlek och ägarstruktur), innovationssatsningar (till exempel FoU- och innovationsprojekt) samt ekonomiska miljöer på olika nivåer (till exempel institutioner och riskkapitalmarknader). Syftet är att mäta resultatet av innovationssatsningar för företag, regioner respektive nationen. Hur påverkas de av miljöfaktorer, samarbetsformer, marknadsvillkor och företagsegenskaper?

Forskningen publiceras kontinuerligt som CESIS working papers. Hittills har det blivit 82 stycken och de ingår i den globala databasen Repec.

– En rankning av ett sextiotal svenska forskningsinstitutioner inom Repec placerar CESIS på en sjätteplats. Det är förstås jätteroligt, och vi ska försöka behålla tätpositionen.

Professor Börje Johansson är föreståndare för CESIS. Till en av centrumets främsta meriter under den första treårsperioden räknar han utvecklingen av magisterprogrammet Economics of Innovation and Growth.

– Det startade för två år sedan och har blivit mycket framgångsrikt. Till nästa höst har vi över 500 sökande till 50 platser, berättar han.

Johansson ser de tre första åren som en uppbyggnadsfas då CESIS har placerats på kartan.

– Under den kommande perioden ska jag och mina kollegor bredda forskningen. Vi kommer att öka informations- och kunskapsutbytet med intressenter i de svenska innovationssystemen, sprida våra forskningsresultat och bygga vidare på kontakterna med det internationella forskarsamhället.

Ett nystartat internationellt projekt engagerar Pontus Braunerhjelm, Martin Andersson och Apostolos Baltzopoulos.

– I projektet Micro-Dyn skapas gemensamma, harmoniserade databaser tillsammans med några av Europas ledande forskningsmiljöer. Syftet är att analysera tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft på mikronivå, säger Andersson.

Ett annat pågående projekt är Charlotta Mellanders avhandling som innefattar ett samarbete med professor Richard Florida, George Mason University, USA. Projektet handlar om humankapitalets geografi och betydelse för regional tillväxt. Ytterligare ett exempel är Sverker Sörlins forskning om hur forskningsinstitut påverkar innovationsprocesserna.

CESIS har varit en av arrangörerna bakom Uddevalla Symposium sedan 2004 (se även notisen på sidan 9). 14-16 juni 2007 firar konferensen tio år med temat Institutions for Knowledge Generation and Knowledge Flows.

– I år håller vi till i Uddevalla, men förra året var vi i USA. Nästa år väntar Japan. Uddevalla Symposium har verkligen blivit en internationell plattform för forskning om entreprenörskap, nya företag, innovationer och kluster, säger Börje Johansson.

För mer info: www.infra.kth.se/cesis———–

1668

DELA