Balansera din innovation

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2012:

Innovation blir allt viktigare för allt fler företag. Det innebär att efterfrågan på ny kunskap om hur man leder innovationsprocesser ökar. Åsa Kastensson visar i sin licentiatuppsats att balans är ett bra ledord.

Kan innovationsprocesser hanteras på samma sätt som ”vanlig” produktutveckling? Åsikterna går isär. Kanske beror det på vilken typ av innovationer vi pratar om, menar Kastensson. Ofta skiljer man på inkrementella och radikala innovationer. Att jobba fram en inkrementell innovation är rätt likt produktutveckling, det görs steg-för-steg och ganska linjärt.

Radikal, eller disruptiv, innovation kräver någonting annat. Här handlar det om att utforska något helt okänt. Man har lite eller ingen information, risken för misslyckande är stor och processerna är allt annat än linjära.

Åsa Kastensson har gjort en fallstudie i ett företag som har svårigheter att implementera de mest kreativa och innovativa löningarna i sina produkter. Syftet med det forskningsprojektet som uppsatsen bygger på är att öka möjligheterna för just detta. Under sin forskning har Kastensson deltagit i projekt, gjort intervjuer och arrangerat workshops, alltså en typ av aktionsforskning.

Hon kommer bland annat fram till att det är vettigt att ha en balans mellan inkrementella och radikala innovationsprojekt, mellan att utforska nytt och exploatera befintlig kunskap. Hur den balansen ska se ut skiljer sig mellan olika företag.

Hon har också studerat hur begreppet innovation uppfattas inom företaget. De flesta verkar syfta till den radikala formen när de pratar om innovation.

Kastensson har lagt fram licentiatuppsatsen Managing Innovation Projects – A perspective of explore and exploit vid Luleå tekniska universitet.

Kontakta asa.kastensson@ltu.se———

3083

DELA