Trumps tullar:  Dags att vända blicken österut

DELA
Lena Sellgren ger i den här åsikten sin bild av vad näringslivet kan tänkas göra nu i och med Trumps tullar.
Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, uppmanar näringslivet att se de nya möjligheter som kommer med Trumps tullar.

President Trumps tullkrig är i full gång och ingen vet hur det kommer att sluta. Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, ger i den här texten sin bild av läget och alternativ till hur näringslivet kan tänka nu.

Trumps tullhot fanns redan innan han tillträdde som president, men få väntade sig att ett handelskrig skulle ta fart så snabbt och få så stort utrymme i politiken. Tullar har en negativ påverkan men är hanterbart för de flesta företag medan osäkerheten är betydligt mer bekymmersam. Osäkerheten – eller kanske snarare oförutsägbarheten – försvårar affärsstrategiska beslut och håller tillbaka både investeringar och konsumtion. Det håller i sin tur tillbaka tillväxten i den globala ekonomin och gör att den förväntade återhämtningen skjuts på framtiden. Men är verkligen tullar hanterbara för de svenska små och medelstora företagen?

Små och medelstora företag mer utsatta

Det finns cirka 1,2 miljoner företag i Sverige varav hela 97 procent är småföretag med färre än 10 anställda. Lägger vi till de medelstora företagen (upp till 249 anställda) uppgår andelen till 99,9 procent. Trots det får ofta de stora företagen ett större utrymme i olika sammanhang. Det gäller även när vi talar om effekter av USA:s nyligen införa importtullar.

De mindre företagen som exporterar till USA påverkas mer av de amerikanska importtullarna än de stora multinationella företagen.

Storföretagen står förvisso för merparten av varuexporten men de små och medelstora företagens export ökar snabbare. Det är dock ovanligt att småföretag exporterar till geografiskt mer avlägsna marknader. Flertalet små och medelstora företag har sin tillverkning i Sverige och exporterar framför allt till de nordiska länderna och därefter till andra länder i Europa. Men de små och medelstora företag som exporterar sina varor till USA påverkas sannolikt i större utsträckning av de amerikanska importtullarna än de stora multinationella företagen. De mindre är mer sårbara då de ofta har endast en eller ett fåtal exportmarknader och betydligt mindre kapacitet. Ett krångligt tullregelverk som dessutom ändras från dag till dag är inte bra för någon och särskilt inte för de mindre företagen.

Även underleverantörer drabbas av tullarna

Det är viktigt att komma ihåg att det är importören (köparen) i det mottagande landet som betalar tullen. I praktiken är det köparen som ofta betalar tullavgiften till transportören av varan, som i sin tur betalar beloppet till en tullmyndighet eller motsvarande. Trumps importtullar betalas alltså av amerikanska företag och konsumenter som importerar varor som omfattas av tullarna.

Allt är inte nattsvart trots Trumps tullkrig mot världen. Över 80 procent av svensk export går till EU:s inre marknad eller till marknader som EU har frihandelsavtal med.

Tullen kan ses som en avgift som i de flesta fall gör produkten dyrare än inhemskt producerade varor. Det innebär att svenska företag som exporterar till USA får det svårare att konkurrera på den amerikanska marknaden. Även här drabbas de små och medelstora företagen relativt sett hårdare då de till skillnad från många av de större multinationella företagen inte har någon tillverkning i USA som gör att de kan undgå tullavgifter. Därtill är många små och medelstora företag i Sverige underleverantörer till större företag som exporterar till USA. Det betyder att de drabbas indirekt av de amerikanska importtullarna.  

Dags att vända blicken österut

Men allt är inte nattsvart trots Trumps tullkrig mot världen. Över 80 procent av svensk export går till EU:s inre marknad eller till marknader som EU har frihandelsavtal med. Dessutom har EU ett antal pågående frihandelsavtalsförhandlingar med bland annat länder i Asien som Indien, Indonesien, Filipinerna och Thailand samt Australien. Det är alltså hög tid att vända blicken österut och titta på nya växande exportmarknader.

Se möjligheterna och våga satsa! Och tveka inte att ta hjälp om det är svårt att ställa in kompassen på egen hand. Business Sweden finns tillsammans med ambassader, konsulat och handelskamrar på plats på över 40 marknader runt om i världen och är redo att stötta!

Lena Sellgren

Chefekonom, Business Sweden

23

Har du en åsikt?

På samma tema som texten ovan eller något helt annat? Hör av dig till redaktionen@esbri.se

DELA