AI är det nya svarta

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 3, 2018:

För några veckor sedan arrangerade vi den 200:e Estradföreläsningen. Så här långt har vi haft hela 334 talare på Estrad – och över 24 000 deltagare. På jubileums-Estraden fokuserade vi på ett av de hetaste ämnena för närvarande, nämligen artificiell intelligens (AI).

En publikfråga handlade om hur många miljarder jobb som kommer att försvinna på grund av AI. ”Inga!”, svarade föreläsaren Fredrik Heintz direkt.

Han menade att det i dag inte finns tillräckligt med människor för att utföra de jobb som behövs, till exempel i vården. Genom att automatisera vissa arbetsuppgifter frigörs tid till sådant som inte hinns med i dag.

Vill du ta del av denna ”crash course” om AI och dess möjligheter – och utmaningar – för företag? Läs artikeln på sidan 21 och se hela föreläsningen som webb-tv. Det är 90 väl investerade minuter.

I detta nummer av Entré handlar temat på sidorna 11–15 om digitalt entreprenörskap. Läs om digitisering, digitalisering och hur entreprenörer kan orientera sig i ett landskap som ständigt förändras. Det ställer nya krav på ledarskap, organisering och utveckling av affärsmodeller.

Vi har all anledning att återkomma till hur nya teknologier, som AI, blockchain, virtual reality och additativ tillverkning, kommer att påverka näringslivet och samhället i stort. Att bidra till ökad kunskap om detta passar väl in i Esbris roll som en ledande hubb för entreprenörskap och innovation.

Till sist vill jag lyfta fram något mer jordnära men ändå viktigt, nämligen Deca Idea Challenge (se sidan 21) som ingår i Global Entrepreneurship Week (GEW). Esbri och Skolverket arrangerar den svenska delen av tävlingen, med fokus på att utveckla gymnasieelevers kreativitet kring ett (ännu hemligt) vardagsföremål. Det ska bli spännande att ta del av alla kluriga tävlingsbidrag!———–

774

DELA