ÅSIKTEN: Sluta omge dig med ja-sägare – bubbelhoppa!
- Publicerad: 7 maj 2025,
- 9:46 f m
- Uppdaterad: 7 maj 2025,
- 9:55 f m

Vi lever i en tid där vi samlar likes på det vi redan tycker och känner oss kränkta av motstånd. Men för entreprenörer är det livsfarligt att bara odla sin egen övertygelse. För mycket tro och för lite friktion kan få även den mest hyllade affärsidé att kollapsa, menar forskaren Emma Stenström och slår ett slag för bubbelhoppning.
Redan på 1800-talet varnade filosofen John Stuart Mill: ”Den som bara känner till sin egen ståndpunkt förstår den knappt själv.” Det gäller affärer lika mycket som politik.
Tänk på alla entreprenörer som har fastnat i sin egen världsbild. Som Adam Neumann och WeWork. Han ville verkligen vara entreprenör – det var hans identitet. Och han hade en vision som han var briljant på att sälja in. Investerare flockades, värderingen rusade till 47 miljarder dollar och Neumann blev en ikon.
Men han både levde i och byggde en bubbla. Kritik mot affärsmodellen ignorerades. Neumann omgav sig med ja-sägare. Varje liten framgång sågs som bevis på att han hade rätt. Samtidigt var han besatt av framgång och festade hårt. Och dessutom gift med en kvinna som drevs av en nyandlig självförverkligandefilosofi, där alla svar finns inom en själv – aldrig utanför.
Man tror att man är nyfiken – men omger sig mest med människor som tänker och tycker likadant.
WeWork är ett – visserligen uttjatat, men ändå fascinerande – skolboksexempel på vad som händer när man bara söker bekräftelse. När övertygelse misstas för klarhet. Resultatet? En kraschad börsintroduktion och så småningom konkurs. Hela idén var en bubbla som sprack.
Nu är de flesta entreprenörer förstås inte som Neumann. Inte alls. Men det finns något att lära. För alla kan fastna i sin egen världsbild. Man tror att man är nyfiken – men omger sig mest med människor som tänker och tycker likadant. De som ser världen på ett annat sätt kan till och med kännas störande.
Lägg till ett entreprenörskap där du måste vara lite besatt, tro stenhårt på din idé och ständigt har ont om tid – och det blir lätt att stänga ute andra synsätt. Så vad kan man göra?
Bubbelhoppa och bli en bättre entreprenör
Ett förslag är att bubbelhoppa. Jag vet att det låter konstigt, men det betyder helt enkelt att man medvetet kliver ur sina bubblor och söker upp människor som ser på världen annorlunda.
När du möter någon som tycker att din affärsidé är ointressant, får du syn på vad du själv tar för givet. Du upptäcker antaganden som kanske inte håller utanför din egen krets. Det gör dig bättre på att förstå kunder, rekrytera bredare, hitta nya marknader och tänka mer innovativt.
En studie från Harvard Business School visar att just förmågan att ta in olika perspektiv är avgörande i en komplex värld. Ändå fastnar många chefer – särskilt framgångsrika – i bubblor av likasinnade och ja-sägare.
När du möter någon som tycker att din affärsidé är ointressant, får du syn på vad du själv tar för givet.
Entreprenörer ses ofta som normbrytare, men de bryter inte mot alla normer. Inom den egna miljön råder ofta snäva koder: hur man pitchar, vad som anses smart, vad man pratar om (och inte), till och med hur man klär sig. Ta startup-kulturen: gemenskapen är stark, men också begränsande.
En orsak är bekräftelsefällan, confirmation bias. Vi söker, tolkar och minns det som bekräftar det vi redan tror. Och bortser från resten.
I ett entreprenörskap, där beslut ofta fattas snabbt och med ofullständig information, är detta inte ovanligt. Man tolkar data som stöd för sin idé och kritik avfärdas som ”de fattar inte grejen”. Viktiga signaler missas.
Att bubbelhoppa – att aktivt söka andra perspektiv – är ett sätt att motverka detta. Studier visar att entreprenörer, just för att de drivs av starka visioner, ofta har svårare att ta in motstridiga synpunkter. Att bjuda in andras röster, ställa frågor man inte själv har svar på och lyssna även när det skaver, förbättrar besluten – och chansen att lyckas ökar. Bubbelhoppande är inte bara demokratiskt. Det är strategiskt.
Så bubbelhoppar du
Börja nära. Finns det någon du inte förstår dig på? En kusin, en gammal kursare, din kompis otroligt irriterande partner? Bjud på fika.
Eller lämna din vanliga miljö. Otto Scharmer på MIT rekommenderar att du letar i periferin, där framtiden ofta visar sig först. Filmproducenten Brian Grazer bokar regelbundet luncher med människor i helt andra branscher. Han kallar det nyfikenhetsluncher.
Inom entreprenörsmiljön råder ofta snäva koder.
Nyfikenhet är centralt. Men det finns fler förmågor som är värda att odla: intellektuell ödmjukhet, kognitiv empati (förmågan att ställa sig i andras skor), och konsten att ställa frågor – inte bara sälja, till exempel.
Men viktigast av allt: lyssna!
Inte för att vänta på din tur att prata. Utan på riktigt. Börja med att sätta en intention: Vad vill du med ditt lyssnande? Lyssnande kräver övning. Och det finns hinder: skärmar, stress, polarisering.
Men studier visar att lyssnande är en kraftfull – och ofta underskattad – faktor bakom organisatorisk framgång. Bättre samtal leder till bättre relationer – oavsett om det gäller investerare, kunder eller medarbetare. Och ett enkelt sätt att få till bättre samtal är att bli en bättre lyssnare.
För entreprenörer innebär lyssnandet utanför den egna bubblan att man förbättrar både lärande och omdöme.
Lyssnande fungerar som både relationsbyggare och kognitiv dörröppnare. För entreprenörer innebär det att lyssnandet, särskilt utanför den egna bubblan, förbättrar både lärande och omdöme och minskar risken att fastna i självförstärkande feltänk.
Viktigare än någonsin
Vi lever i ett samhälle där bubblornas väggar blir allt tjockare. Där algoritmer, filterbubblor, polarisering, segregering och tidsbrist gör det svårare att tänka nytt – och ännu svårare att tänka om.
Entreprenörer som bygger broar i stället för murar kommer inte bara att lyckas bättre – de kommer också bidra till ett sundare samtalsklimat och ett bättre samhälle. Åsikter är viktiga. Men bara om de får utmanas. Det är då de vässas. Det är där du, och ditt bolag, växer.
Emma Stenström
Docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm
21
Har du en åsikt?
På samma tema som texten ovan eller något helt annat? Hör av dig till redaktionen@esbri.se