NY FORSKNING | God arbetsmiljö driver innovation

Maria
Gustafsson
DELA
Medarbetare som mår bra kommer med nya idéer.
Foto: Canva.

En god organisatorisk och social arbetsmiljö är en nyckelfaktor för att få anställda att bidra med innovativa idéer. Och ledningens agerande och prioriteringar spelar en avgörande roll.

– Om högsta ledningen visar att medarbetarnas psykiska hälsa är viktig, och om det kommuniceras tydligt, skapas en miljö där innovation kan blomstra, säger Rachael Tripney Berglund vid Mälardalens universitet, som genomfört sin doktorsavhandling vid ett stort svenskt industriföretag.

Sambandet mellan hälsa och innovation

Studien visar att psykosocialt säkerhetsklimat (PSK), som är ett mått på hur arbetsmiljön prioriteras av ledningen, har ett tydligt samband med medarbetardriven innovation (MDI). PSK delas in i fyra centrala områden:

  1. Ledningens engagemang för psykologisk hälsa.
  2. Hälsa prioriteras lika högt som produktivitet.
  3. Kommunikation om hälsa och arbetsmiljö.
  4. Stressförebyggande åtgärder som involverar medarbetarna.

– Det är först när medarbetare känner sig trygga och lyssnade till som de vågar ta initiativ och komma med nya idéer. Vår studie visar att PSK signifikant bidrar till detta, berättar Rachael Tripney Berglund.

Rachael Tripney Berglund har arbetat länge som arbetsmiljöingenjör på Volvo i Eskilstuna. Foto: Emil Berglund.

Första studien i sitt slag

Studien som baseras på data från 371 anställda är den första i världen som kopplar psykosocialt säkerhetsklimat med medarbetardriven innovation. Genom enkäter och intervjuer kunde forskarna identifiera mekanismerna bakom sambandet.

– Vi fann att ett högt PSK inte bara bidrar till en bättre arbetsmiljö utan att det också finns tecken på en koppling mellan högre nivåer av PSK och högre nivåer av medarbetardriven innovation. Det är en dubbel vinst för organisationer.

Ett annat resultat i studien är att chefer som värdesätter medarbetares hälsa och aktivt arbetar för att stärka relationer bidrar mest till att skapa ett klimat där innovation frodas.

Råd till organisationer

Forskningen pekar på att organisationer som vill satsa på innovation bör fokusera på att skapa en god arbetsmiljö innan de initierar satsningar på medarbetardriven innovation.

– Säkerställ först att arbetsmiljön är god. En trygg och hälsosam miljö är inte bara bra för individen, utan också för organisationens innovationsförmåga. Det handlar om att bygga en kultur där medarbetarna känner sig värderade och har tid och möjlighet att bidra.

– Om arbetsbelastningen är för hög eller om stödet från ledningen saknas, skulle initiativ till medarbetardriver innovation eventuellt kunna bidra till ohälsa snarare än till innovation på grund av ökade förväntningar och krav, varnar Rachael Tripney Berglund.

Kontakta rachael.tripney.berglund@mdu.se

Mer om avhandlingen

Rachael Tripney Berglund disputerar 21 februari vid Mälardalens universitet med avhandlingen Building Psychosocial Safety Climate and Conditions for Employee-Driven Innovation.

Läs också:
Så lyckas ni med medarbetardriven innovation
Slopa förslagslådan – inkluderande innovationsarbete kräver engagemang

19

DELA