HALLÅ DÄR! Henric Johnson – ny rektor på Blekinge tekniska högskola

Maria
Gustafsson
DELA
Henric Johnson är tillbaka vid lärosätet där han tidigare arbetat som professor och prorektor. Foto: Blekinge tekniska högskola.

Han är professor i datavetenskap och har ägnat delar av sitt arbetsliv i USA. Bland annat som diplomat och chef för forskning, innovation och högre utbildning vid Sveriges ambassad i Washington D.C. Men efter att längtat tillbaka till Sverige och skärgården i Karlskrona landade han återigen på Blekinge tekniska högskola, BTH. Den 1 september tog Henric Johnson över rodret som rektor.

Grattis till tjänsten! Var det självklart att tacka ja?

– Tack! Ja absolut, när tjänsten utlystes kände jag direkt att min bakgrund inom internationalisering, forskning och innovation är rätt för rollen.

Utifrån dina erfarenheter och i din roll som rektor vid Blekinge tekniska högskola, vad vill du bidra med till det svenska innovationssystemet?

– Akademin har en central roll i innovationsekosystemet. I min roll som rektor ska jag dra nytta av den globala kopplingen jag har med fokus på akademisk excellens och innovation. På BTH vill vi jobba med viktiga samhällsutmaningar och leverera resultat kring det. Innovation handlar om att göra en impact i samhället. Och det är jag övertygad om att BTH kan fortsätta att göra inom våra spetsområden. Vi ska inte göra allt, men det vi gör ska vi vara riktigt bra på.

– Vad jag också kan bidra med till innovationssystemet, via BTH, är kopplingen mellan det civila och försvarsdelarna. I det ligger mycket innovationstänk. Nationer som får ihop försvarssatsningar med den civila satsningen, i form av forskning och innovation, har kommit långt. I det sammanhanget kommer Nato skapa nya möjligheter för svensk ekonomi.

– Jag ser också att Blekinge tekniska högskola kan spela en viktig roll i att stärka Sveriges satsning på STEM genom att erbjuda utbildningar och forskning som kombinerar teknik, vetenskap och ingenjörskonst med praktiska tillämpningar. Genom att samarbeta med näringslivet och offentliga sektorn kan BTH bidra till att utveckla innovativa lösningar och driva tekniska framsteg. Våra profilerade områden ger både studenter och forskare de verktyg och den kunskap som behövs för att möta framtidens utmaningar inom STEM.

På vilket sätt kommer Blekinge tekniska högskola märka av att de nu har en rektor som är starkt förankrad i forsknings- och innovationsfrågor?

– Jag har en förmåga att gå från vision till konkreta initiativ. Våra forskare, lärare och studenter på BTH kommer att leverera resultat inom viktiga samhällsområden där vi har vår profil.

– Det som sker i industrin och på högskolan i Karlskrona är i paritet med de industriella satsningar som sker i norra Sverige. Bara inom marinteknik kommer det inom kort att behövas 5 000 individer till industrin och akademin. Där har vi förstås en oerhört central roll i att utveckla framtida tjänster och produkter.

Förutom att jobba, vad ser du mest fram emot med att fortsätta vara verksam i Karlskrona?

– Karlskrona är en magisk plats att bo på med familj. Närheten till kontinenten och den vackra skärgården är livskvalitet.


Mer om Henric Johnson
Henric Johnson var från 2013 till 2017 prorektor vid BTH och var tidigare globalt ansvarig för forskning och innovation vid Business Sweden. Han har en bred internationell arbetserfarenhet som expert åt EU-kommissionen, diplomat i USA där han var chef för enheten för forskning, innovation och högre utbildning vid Sveriges ambassad i Washington D.C. Han har även varit gästprofessor vid Stanford University.

34

DELA