Framtiden ligger i molnet

Maria
Gustafsson
DELA
Onsdagen 29 mars arrangerade Esbri ett välbesökt webbinarium med professor Erkko Autio, en av världens främsta forskare inom entreprenöriella ekosystem. Foto: Unsplash/Esbri.

Det är i molnbaserade tekniska ekosystem som allt fler affärer och innovationer sker – en värld vi fick inblick i på ett ESBRI-arrangerat webbinarium.

ChatGPT är det många som vid det här laget är bekanta med. Det är en chatrobot som kan vi kan ställa faktafrågor till och samtala med, och som kan summera stora mängder med text eller samtal. Det gör den till ett ovärderligt verktyg på många plan i samhället. Tekniken är utvecklad av det ideella forskningsbolaget OpenAI, grundat av bland annat Elon Musk. Ett av syftena med ChatGPT är att förhindra företag och regeringar från att få för mycket makt genom att använda avancerad AI. Målet med chatroboten är att främja och utveckla AI på ett säkert och fördelaktigt sätt för alla människor, så kallad ”vänlig AI”.

Under ett Esbri-arrangerat webbinarium 29 mars fick vi höra Erkko Autio, Imperial College i England, berätta om öppen teknologi och digital infrastruktur, och dess möjligheter till affärsmodellsinnovation.

– Stora saker händer i molnet som många inte är medvetna om. 2019 släppte Facebook 180 projekt med öppen källkod – och det var bara en aktör. Men det är relevant för alla, oavsett sektor är du beroende av molnet för att skapa värde och möjligheter.

Stora affärsmöjligheter i molnet

Erkko Autio är en av de ledande forskarna inom entreprenöriella ekosystem (EE) och förklarar att ChatGPT är ett exempel på AI och maskininlärning som skapats med öppen teknologi. Enligt Erkko Autio behöver vi fokusera på och förstå hur molnbaserade tekniska ekosystem möjliggör affärsmodellsinnovation. Det är särskilt viktig för framväxande teknik för allmänna ändamål som AI och maskininlärning.

– Så länge vi delar data i molnet kan vilken innovation som helst skapas. Och det finns möjlighet till affärsverksamhet och entreprenöriella aktiviteter, särskilt i hälsosektorn är dessa aktiviteter stora. Individer och företag använder förtränade algoritmer för att skapa sina egna applikationer.

Tuffare regelverk i Europa

I Europa har vi ett starkt regelverk kring vilken data som får samlas in och delas. Enligt Erkko Autio gör detta det svårare för europeiska företag att konkurrera med till exempel kinesiska och amerikanska företag, som bland annat inte behöver ta hänsyn till lagen om GDPR. Och det är något han ser positivt på.

– Det är svårt att säga hur regelverken påverkar konkurrenskraften, men i långa loppet tänker jag att det är bra med starka regelverk kring den här tekniken. Är den helt fri och öppen skapas utrymme för individer, företag och stater att missbruka den.

Jättarna dominerar

Google är enligt Erkko Autio den ledande aktören i AI-ekosystemet, därefter kommer Microsoft, Amazon och Facebook. Och enligt honom pågår ett spel mellan de stora aktörerna där de försöker marknadsföra sina egna ekosystem. Och på frågan om vilket ekosystem som kommer att dominera i framtiden, svarar han så här:

– Google är bra på manövrering och har mycket erfarenhet, så de kommer att vara vinnarna i framtiden. Microsoft som har en annan kultur kommer vara tvåa, och Amazon blir den tredje största aktören i framtiden, sa Erkko Autio, och höjde samtidigt ett varningens finger för att förväntningarna på AI kan vara för stora.

– Jag ser paralleller till 1990-talets IT-bubbla. Det kommer att bli samma hajp kring AI och maskininlärning, men den kommer med helt nya möjligheter för värdeskapande vilket gör att effekten i det stora hela kommer att vara positiv.

Kontakta erkko.autio@imperial.ac.uk

SE WEBBINARIET

466

DELA