”Vi behöver bygga en community”

Åse
Karlén
DELA
Gustav Hägg. Foto: Håkan Röjder.

Hur ser framtidens entreprenörskapsutbildningar ut? Gustav Hägg är aktuell med både en bok i sommar och en bokserie nästa år.

Fler internationella forskningssamarbeten. Det skulle lyfta kunskapen om entreprenörskapsutbildning till nästa nivå, menar Gustav Hägg som själv är forskare inom ämnet.

– Det enda vi kan enas om just nu, är att praktik är ett viktigt inslag i entreprenörskapsutbildningar. I övrigt är det ganska spridda skurar, och till stor del kontextbaserad forskning, säger han.

Gustav Hägg är verksam vid Malmö universitet och Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship på Lunds universitet. Han konstaterar att de nordamerikanska och europeiska grenarna av forskningsträdet växte fram först. Därefter väcktes forskningsintresset för entreprenörskapsutbildning i Sydamerika, Oceanien, Asien och Afrika. Men fortfarande är de internationella forskningssamarbetena få.

– Entreprenörskapsutbildning är ett praktiknära fält som haft draghjälp från policyhåll. Men vi behöver bygga en community för att fältet ska vara relevant. Det är den stora utmaningen just nu.

– De tidskrifter och mötesplatser som finns är viktiga, men det behövs också forskning som går över gränserna. Det finns många olika perspektiv och sätt att undervisa. När vi kan göra jämförande studier, kan vi också förstå likheter och olikheter mellan olika miljöer, säger Gustav Hägg.

Isolerad forskning

Själv sitter han just nu och ser över de sista detaljerna i boken Entrepreneurship Education: Scholarly Progress and Future Challenges som ges ut av förlaget Routledge i sommar. Hägg har skrivit boken tillsammans med Agnieszka Kurczewska, verksam vid University of Lodz i Polen.

– Boken bygger på data från en litteraturgenomgång. Vi har kodat in uppgifter om var forskning om entreprenörskapsutbildning bedrivs, vilka teorier och metoder forskarna använder, och om de samarbetar över olika kontinenter.

– Bilden är slående: Det produceras en hel del forskning men den görs ganska isolerat. Om vi vill förstå hur entreprenörskapsutbildningen utvecklar sig i stort, kan vi inte bara titta på våra egna bakgårdar, säger Gustav Hägg.

Han är också aktuell i en redaktörsroll.

– Boken som Agnieszka och jag har skrivit är ganska kort, och jag gillar verkligen formatet. Det blir en slags mellanting mellan vetenskaplig artikel och vanlig bok.

Korta böcker som utmanar

När Gustav Hägg diskuterade det kortare bokformatet med forskarkollegan Colin Jones på University of Southern Queensland i Australien, växte idén om en ny bokserie fram. Förlaget Edward Elgar nappade, och Footprints in Entrepreneurship Education är ett faktum – med Hägg och Jones som redaktörer. Den första boken är planerad att komma ut under våren 2022.

– Serien kommer att innehålla bidrag från både forskare och utbildare inom entreprenörskap. Några böcker blir mer forskningsorienterade medan andra tar upp praktiska frågor kring lärprocesser.

– Som forskare är det svårt att hitta tiden att skriva en normallång bok. Jag tror att det här kortare formatet kan attrahera många, och vi hoppas få in bidrag som utmanar de ”sanningar” vi tar för givna i dag, säger Gustav Hägg.

Kontakta gustav.hagg@mau.se

MER OM GUSTAV OCH BÖCKERNA

Läs mer om Gustav Hägg i Lunds universitets forskningsportal

Routledge har mer info om boken

Edward Elgar har mer info om bokserien

Vi intervjuade Gustav i samband med att han disputerade 2017———–

829

DELA